BAIA MARE – Activitate scăzută la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor

79

Începutul anului a fost promițător pentru Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Baia Mare. Casa a funcționat în condiții normale până în martie, când a fost instaurată starea de urgență.

“Pensionarii au solicitat credite și s-au înscris pentru cotizație, precum o făceau și în anii trecuți. La sfârșitul lunii martie am sistat activitatea la nivelul caselor de ajutor reciproc, atât în Baia Mare, cât și la centrele din județ. Am analizat situația vârstnicilor în ce privește răspândirea coronavirusului. Am deschis din nou activitatea odată cu instaurarea stării de alertă, cu toate măsurile de protecție”, susține Ioan Babiciu, director al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Baia Mare.

În cadrul instituției există posibilitatea accesului mai multor persoane, fără a depăși numărul permis de lege. Ghișeele sunt dispuse în așa fel încât lucrătorii să aibă protecția necesară prin separatoare din plexiglas. Persoanele care intră în incintă sunt testate cu termometrul. Activitatea casei a fost afectată și se desfășoară cu 30% mai puțin decât înainte de pandemie.

“În mai 2019 am avut 289 solicitări de împrumut. Anul acesta am avut 229. În iunie 2019 au cerut ajutor 325 de pensionari, iar anul acesta 265. În iulie 2019 am avut 310 solicitări, iar în 2020 am avut 287. Pensionarii au solicitat sume mai mari pentru împrumuturi comparativ cu anii trecuți, fără a depăși suma de 15.000 de lei”, spune Ioan Babiciu.
O tendință în rândul pensionarilor este de a-și retrage sumele ce constituie fondul social de cotizare. În ultimele trei luni s-au retras 100 de persoane din numărul celor ce contribuie la fondul social al Casei de Ajutor Reciproc. 1% din pensie este procentul de cotizație a fiecărui pensionar care se înscrie în cadrul Casei de Ajutor Reciproc. Din dobânda percepută de la cei împrumutați, se acoperă cheltuielile interne ale personalului.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Baia Mare funcționează din 1958. De atunci instituția s-a adaptat normelor legale și continuă să sprijine pensionarii aflați la nevoie. În prezent 6.300 de pensionari contribuie cu 1% din pensie la fondul social de cotizare. Centrele regionale din județ ale Casei de Ajutor Reciproc funcționează independent de Baia Mare, fiecare având reglementări proprii. Acestea sunt organizate pe regiuni tocmai cu scopul de a veni în sprijinul pensionarilor ce se deplasează cu greu.
Avantajul este că pensionarii pot solicita împrumuturi pentru nevoi personale chiar dacă au peste 65 de ani, lucru pe care băncile obișnuite nu îl oferă. De regulă, pensionarii solicită credite pentru intervenții chirurgicale și tratamente medicale. În caz de deces în familie, titularul cotizației poate retrage, pe loc, întreaga sumă cotizată. În cazul decesului titularului, familia beneficiază de întreaga sumă depusă de defunct pe toată perioada cotizării.

Mircea Militar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here