BAIA MARE – A fost inaugurat Monumentul comemorativ „Iuliu Maniu” (FOTO)

568

Ieri, în Parcul „Mara” din Baia Mare, a avut loc un eveniment important pentru istoria transilvăneană. După ce un înalt sobor de preoţi greco-catolici, aflaţi sub îndrumarea episcopului dr. Vasile Bizău a oficiat parastasul de pomenire, a fost sfinţit şi inaugurat Monumentul Comemorativ „Iuliu Maniu”.

Un act de recunoştinţă pentru ceea ce a însemnat personalitatea marelui om politic. La eveniment au participat oficialităţi judeţene, locale, oameni de cultură, simpatizanţi şi membrii ai Asociaţia Sălăjenilor din Maramureş „Porolissum”, iniţiatorii acestui important proiect realizat în anul centenarului Marii Uniri.

Este cel mai impunător monument ridicat în memoria lui Iuliu Maniu care a fost unul dintre principalii arizani ai Marii Uniri. S-a născut în 1873, în judeţul Sălaj, şi a decedat în 1953, în închisoarea comunistă de la Sighetu Marmaţiei, Iuliu Maniu a fost un om politic, deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, din partea Partidului Naţional Român. A fost, de trei ori prim-ministru al României, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc şi, după 1947, deţinut politic. A fost membru de onoare al Academiei Române.

Despre acest eveniment au vorbit PS Sa dr. Vaile Bizău, episcop Greco-catolic de Maramureş, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, primarul Băii Mari Cătălin Cherecheş (din respect pentru cei prezenţi), notarul Ioan Alin Stoica, preşedintele Asociaţiei Sălăjenilor din Maramureş „Porolissum” şi academicianul Gavril Burzo.

După cum ne-a informat preşedintele Ioan Alin Stoica, sălăjenii din asociaţie au făcut demersuri şi contribuit cu fonduri pentru a realiza acest monument comemorativ. Sprijin au oferit Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria Baia Mare. Este o lucrare amplă de aproximativ 2,5 de metri înălţime, realizată de sculptorul Ioan Marchiş. La monument sunt aşteptaţi să vină cetăţeni, nu numai să-l privească ci şi să se închine pentru că datorită marelui om politic şi a altora contemporani cu el acum putem vorbi despre România Liberă în care, cu bune, cu rele, trăim. Comunitatea sălăjenilor este importantă în judeţul Maramureş şi a contribuit din plin la dezvoltarea acestor meleaguri.

Prin înaintaşii lor, prin cei contemporani cu noi, au adus Transilvaniei şi României lucruri care trebuie duse mai departe. Cu o istorie bogată, Sălajul, prin multe personalităţi, a participat la evoluţia istorică a ţării noastre şi a Maramureşului. Au fost oameni precum Iuliu Maniu care au gândit şi au vibrat pentru Transilvania. Sunt lucruri care nu trebuie uitate, sunt simboluri care trebuie să meargă mai departe, trebuie să fie cunoscute şi recunoscute de către toţi din această ţară.

Evenimentele au continuat în sala de conferinţe a Hotelului Mara unde academicieni, personalităţi maramureşene şi sălăjene au vorbit despre activitatea lui Iuliu Maniu. Expunerule celor prezenţi au fost realizate în cadrul Simpozionului dedicate personalităţii lui Iuliu Maniu. Evenimentele de ieri s-au încheiat seara cu întâlnirea tradiţională a sălăjenilor care trăiesc, locuiesc şi muncesc în judeţul Maramureş. Acţiunea va fi marcată cu muzică de calitate, bucate alese şi atmosferă de mare sărbătoare.

Vasile GHERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here