BAC 2018 – PROBA DE LIMBA ROMÂNĂ – Subiecte de nivel mediu, la examenul de Bacalaureat

817

Prima probă a examenului de Bacalaurat a avut loc luni, 25 iunie, la Limba și Literatura Română. Proba a fost ușor de trecut, cel puțin asta a susținut majoritatea celor care au ieșit din sala de examen. Afișarea notelor va confirma sau va infirma această teorie.

Limba și Literatura Română nu a ridicat probleme elevilor care au susținut azi  prima probă a examenului de Bacalaureat. Dovadă este și faptul că mai mult de jumătate dintre ei au ieșit din sala de examen în mai puțin de două ore. Candidații au spus, sub imperiul emoțiilor, că subiectele au fost accesibile și nu au ridicat probleme majore. Un subiect a fost din genul și li s-a cerut să comenteze o poezie de Mihai  Eminescu sau Tudor Arghezi. „Am avut la subiectul III poezie, Eminescu sau Tudor Arghezi. La subiectul II am avut de comentat mișcările scenice, dăscăliile (notațiile autorului într-un text dramatic), iar la subiectul I au fost întrebări pe baza textului. La punctul B a trebuit să comentăm dacă unii oameni își dau seama sau nu de farmecul locului în care trăiesc. A fost OK, nu a fost chiar așa de greu”, au relatat Alexandra, Mădălina și Ioana, trei absolvente ale Colegiului C. D. Nenițescu din Baia Mare.

Subiectul I le-a dat unora bătăi de cap, în timp ce subiectul al treilea a fost considerat unul mai complex. „La subiectul I nu mi-a venit nicio idee. Dar la subiectul III am scris la greu. La I a fost ce semnificație are secvența «pusă admirabil la punct» și nu mi-a venit nicio idee. În rest, m-am descurcat foarte bine”, spune și Mirela, o altă absolventă de „Nenițescu”.

Subiecte mai ușoare decât în anii trecuți

Unii dintre elevi au spus că subiectele li s-au părut mai ușoare decât la simulare sau în anii trecuți.  „Subiectele au fost destul de ușoare. Eu a terminat profil pedagogic. La III am avut Lucian Blaga sau Ion Barbu. Am avut o mică greșeală, sper să nu mă depuncteze foarte tare, dar subiectul a fost accesibil, la un nivel mediu”, spune Claudiu Lingurar. „Cel mai greu a fost la subiectul al III-lea, pentru că a fost poezie și a trebuit să știi și versurile, ca să poți să ai elemente de prozodie și elemente de metafore, imagini artistice, figuri de stil, ca să poți exptima tema și ideea poetică. Mi s-a părut mai complex. Subiectul I mi s-a părut chiar foarte ușor, pentru că răspunsul îl găseai în text. Mie mi s-a părut chiar ușor. Dacă m-am autoevaluat bine, iau clar peste 7”, mai spune Claudiu. „A fost mai ușor decât în anii trecuți sau la simulare”, sunt de acord Daiana și Ioana, absolvente ale C. N. „Mihai Eminescu” din Baia Mare.

Părinții, mai emoționați decât elevii

și părinții unor elevi au așteptat în fața liceului cu emoții finalul primei probe. „Să-l văd ieșit. Am prea mari emoții. S-a pregătit foarte mult, dar tot am emoții, mai mari ca el probabil. A învățat mai mult decât mă așteptam, dar emoțiile există, totuși, deși ne străduim să nu i le transmitem. O să vedem pe urmă ce o să aleagă, vrea să plece la studii în străinătate. Pentru ce să rămână aici? Emoțiile sunt duble, odată să văd ce face (la Bac, n.r.), după aia că pleacă”, spune o mamă așteptând în fața unui centru de examinare din Baia Mare.

Luni a avut loc prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, proba la Limba și Literatura română. Marți are loc proba la Limba Maternă, urmând ca miercuri, 27 iunie, să aibă loc proba obligatorie a profilului. Vineri, 29 iunie, are loc proba la alegere și miercuri, 4 iulie, este ziua în care se afișează rezultatele, până la ora 12.00. Între orele 12.00 și 16.00 se înregistrează contestațiile, urmând ca în 9 iulie să fie afișate rezultatele finale.

 

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here