BABILON DE MARAMU! – La taclale cu şomcuteanul Yeroua Moussa Ouattara! (VIDEO)

2610

Venit din Africa, din Coasta de Fildes, fugit din calea ororilor razboiului, Moise este acum somcutean get beget. Are 40 de ani. Nu a avut nici o legatura cu centrul de primire a imigrantilor, el a ajuns in zona prin manastirea de la Prislop, sustinut si ajutat de cei de-acolo. Acum locuieste si lucreaza la o familie din Somcuta, face orice, s-a casatorit si a divortat, dar el, Moise/Yeroua Moussa Ouattara, este mult mai mult decât ai fi inclinat sa crezi! Reprezinta situatia a mii si mii de fugari din calea razboaielor. Unii dintre ei sunt intelectuali, profesori universitari, sportivi, oameni de afaceri!

„M-am nascut in vestul Coastei de Fildes. Am facut gimnaziu, liceu si o prima facultate de criminologie acolo, iar aici am facut Dreptul. Am terminat acum doi ani, apoi am facut specializare in Cluj, masterat la Criminalistica. Aici am ajuns cu ajutorare, prin parintele
Irineu din Prislop-Boiu Mare. M-a ajutat sa ajung in România, ca misionar. Atunci incepuse razboiul, din 2002 pâna in 2010. Acum noua ani am ajuns la Somcuta, un an am stat la manastire la Prislop. Am fost gazduit, ambitia mea a fost sa-mi continui scoala. M-a ajutat parintele, dar si românii in general. Felul meu de a ma comporta mi-a deschis calea sa intâlnesc oameni buni. M-am casatorit, si asta e o poveste, nu-mi place sa dezvalui viata mea intim`. E tot o parte din integrare. Cum sa fac sa fiu ca ei? E integrarea sociala, psihologica si cea in familie. Nu a fost o perioada grea, anume, nu pot sa disting intre ele. Ca bilant, 60% cea sociala. Pot sa zic ca sunt integrat, dar nu perfect. Tinta mea e sa muncesc, sa fiu multumit de ceea ce am si sunt. Am incredere in mine. Am incercat de doua ori sa intru in Barou, dar n-am socotit lucrurile bine, era ceva legat de mine. E greu, dar nu foarte. Sunt grile, facute de oameni, cu chichite. Am incercat apoi sa ma regasesc, sa vad ce nu merge cu mine. Nu mi-a stat nici un examen in cale, la facultati. Am zis sa ma concentrez pe viata.
Eram casatorit cu o românca, poate viziunea ei nu era viziunea mea, dar n-am inteles atunci la inceput. Eu stiam ce vreau. Starea ei nu se potrivea cu ce eram eu, de ce sa fortam? Am divortat, pe cale amiabila, nu trebuie sa ajungem la salbaticie, la razboi. Am ajuns la familia Muresan acum. Acum ma adun, am 11 ani in Maramures. Am ramas aici pentru ca românii sunt credinciosi, aici am fost ajutat si protejat. De ce sa ma uit in alta parte decât unde
am gasit umbra si mâncare? Trebuie sa ma gândesc de unde am venit. Inainte nu vazusem capatul tunelului. Acum… ajut aici la familie, studiez, ajut la doua firme, un restaurant si catering, fac orice”, povesteste Moise.

# Gânduri simple, despre casa si lume

„Când ma gândesc la Coasta de Fildes, doar razboiul imi vine in minte, nu frumosul. Cea mai frumoasa e pacea. Am acolo frati. Razboiul a incetat, suntem opt in familie. Am revenit o data, anul trecut. Nostalgia a fost mare, dar increderea sociala nu mai este, lumea se fereste, e o lipsa de viata, nu mai are nimeni incredere in nimeni. Pentru mine, România este un paradis. Daca ar fi numai banii, material, n-ar avea rost sa traim.”

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here