AYURVEDA – Hrana şi calităţile ei

568

Hrana şi calităţile ei – Pe baza informaţiilor oferite până acum se poate observa că cele şase gusturi sunt responsabile pentru activitatea şi echilibrul celor trei umori: Vata (aer), Pitta (bilă) şi Kapha (limfă).

Vata (aer) este amplificaă de gustul astringent, amar şi de cel iute/picant şi este suprimat de gustul dulce, acru şi sărat.

Pitta (bila) este amplificată de gustul iute/picant, acru şi sărat şi este suprimată de cel dulce, astringent şi amar.

Kapha (limfă) este amplificată de gustul dulce, acru şi sărat şi este suprimată de cel iute/picant, astringent şi amar.

Hrana care produce caldură în organism stimulează Pitta (bila) şi vindecă răcelile. Utilizarea ei este resimţită de organism ca o încălzire. Mâncarea caldă este indicată pentru persoanele cu preponderenţă Kapha (limfă).

Hrana care produce răceală în corp stimulează Kapha (limfă) şi reduce căldura. Utilizarea ei este resimţită de organism ca o răcire. Hrana rece este indicata pentru persoanele cu preponderenţă Pitta (bila).

Hrana fierbinte şi uleioasă acţionează benefic, calmând. Ea vindecă boli provocate de Vata (aer) şi durerile de orice fel. Hrana fierbinte şi uleioasă este indicată pentru persoanele cu preponderenţă Vata (aer).

Hrana fierbinte şi uscată acţionează cald, uscat şi deshidratant. Ea vindecă bolile provocate de Kapha (limfă). Hrana fierbinte şi uscată este indicată pentru persoanele cu preponderenţă  Kapha (limfă).

Hrana rece şi uscată are un efect răcoritor şi deshidratant. Ea întăreşte Vata (aer) şi intensifică durerile. Hrana rece şi uscată este indicată pentru persoanele cu preponderenţă Pitta (bila) şi de Kapha (limfă).

Hrana rece şi uleioasă este răcoroasă, lipicioasă, vindecă fierbinţelile şi uscăciunea şi stimulează Kapha (limfă). Hrana rece şi uleioasă este indicată pentru persoanele cu preponderenţă Pitta (bila).

Doru MORARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here