AYURVEDA – Gusturile (rasa) în Sistemul Ayurvedic

264

Tradiţiile orientale deţin arta combinării, selectării şi echilibrării corpului prin intermediul alimentelor, în funcţie de energiile pe care acestea le eliberează în corp şi de tipul nostru constituţional. Astfel, noi avem afinităţi pentru anumite gusturi, ceea ce ne indică faptul că organismul are nevoie de anumite substanţe pentru reacţiile chimice, dar şi o cerinţă a acestuia pentru a echilibra o deficienţă a organelor sau a sistemelor din corp.

Sistemul Ayurvedic descrie şase tipuri de senzaţii gustative sau savori esenţiale, reprezentând tot atâtea senzaţii distincte pe care fiinţele umane le simt prin intermediul organului corespunzător perceperii gustului – limba. Acestea sunt: dulce (madhura), acru (amla), sărat (lavana), picant/iute (katu), amar (tikta)  şi astringent (kashaya). Substanţele organice şi anor-ganice provoacă senzaţii diferite de gust şi temperatură atunci când traversează gura, stomacul, intestinul subţire şi intestinul gros.

Hrana zilnică trebuie să conţină alimente ce optimizează corespunzător aceste gusturi, în diferite variaţii, pentru a hrăni corpul şi mintea şi pentru a elimina şi a evita acumularea toxinelor (ama) în corp. Gustul începe prin reacţii specifice imediat ce un aliment a atins limba, continuând apoi cu un răspuns post-digestiv (vipak) atunci când acel aliment intră în contact cu sucul gastric, fiind transformat ulterior în diverse substanţe nutritive necesare funcţionării în bune condiţii a organismului.

Diagnosticarea unei afecţiuni în sistemul Ayurvedic este bazată şi pe baza celor  trei umori biologice: Vata (Aer şi Eter), Pitta (Apă şi Foc) şi Kapha (Apă şi Pământ), iar tratamentul este în acord cu cele şase gusturi consi­derate a fi principale. Aceste umori biologice sunt  explicate prin intermediul sistemului medical occidental ca fiind  caracterul, firea, natura, structura sau temperamentul specific unei anumite persoane.

Gusturile acţionează direct asupra celor trei dosha agravându-le (mărindu-le) sau diminuându-le (micşorându-le), prin urmare, relaţia dintre dosha şi gusturi (rasa) este importantă în ceea ce priveşte tratamentul în ayurveda.

Cele şase gusturi – O masă care conţine toate cele şase gusturi produce o interacţiune complexă între cele două elemente din care este formată dosha specifică, cu cele două elemente din care este format gustul, această interacţiune stând la baza factorilor fundamentali de sănătate sau boală. Produsele tip fast food cuprind doar trei gusturi: dulce, sărat şi acru, generând un dezechilibru Vata, apărând astfel tulburări de anxietate şi nesiguranţă. Dezechilibrul nutriţional predispune la apariţia diferitelor dependenţe de tutun, alcool, adrenalină, etc.

Doru MORARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here