AYURVEDA – DIETA PENTRU ARMONIZAREA CONSTITUȚIEI  KAPHA… (continuare)

550

Calităṭi ale alimentelor recomandate a fi indicate sau evitate/reduse

Kapha este grea, răcoroasă, uleioasă și netedă, deci consumați alimente care neutralizează aceste calități, cum sunt alimentele ușoare, calde, uscate și crude. Acest lucru va ajuta la echilibrarea excesului de Kapha. În aceastã secṭiune vom prezenta mai detaliat calităṭile specifice diferitelor alimente. O mai bună înṭelegere a acestor calităṭi vă poate ghida în alegerea alimentelor adecvate care să susṭină cel mai bine Kapha.

Favorizati calitatea “ușor”și ”aerat” în detrimentul calităṭilor “dens” sau “greu”- Alimentele care încorporează calitatea ”ușor” sunt antiteza față de greutatea lui Kapha. Calitatea de ”ușor” poate fi determinată atât de greutatea propriuzisă a unui produs alimentar, cât și de densitatea lui. Fructele (foto) și legumele sunt un astfel de exemplu, astfel încât o dietă care este construită în jurul unei abundențe extraordinare de fructe și legume proaspete (de preferință gătite), este un început minunat.

O cantitate moderată de fructe proaspete poate fi potrivită și, în cantități moderate, Kapha poate fi echilibrată prin consumarea de salate și alte legume crude de sezon (de obicei în lunile de primăvară și de vară). Ceaiul verde și negru sunt relativ ușoare, mai ales atunci când sunt comparate cu cafeaua. În general, alimentele prea grele pentru Kapha sunt brânzeturile, budinci, nuci, prăjituri, plăcinte, grâu, majoritatea sortimentelor de făină, painea, pastele, carnea roșie și alimentele prăjite, care pot fi de asemenea, excesiv de uleioase a se vedea lista de la articolul ”Alimente ce ajută la reechilibrarea umorii Kapha (Apă şi Pământ)”.

Consumarea unei cantități prea mari la o singură masă conduce la accentuarea calității de ”greu” și de aceea este important să nu mâncați în exces. O regulă potrivită în acest sens este să umpleți stomacul 1/3 cu alimente, 1/3 cu lichide și să lăsați ultima treime goală, pentru o digestie optimă. Mesele foarte grele și alimentele foarte procesate au de asemenea tendința de a agrava calitatea de ”greu”, specifică lui  Kapha și ar fi bine să fie evitate.

Favorizati calitatea “cald” în detrimentul calităṭilor “răcoros” sau “rece”- Calitatea ”cald” poate fi accentuată prin consumul de alimente calde la temperatură sau care au o energie de încălzire, iar prin folosirea din abundență a condimentelor care încălzesc (cele mai multe condimente încălzesc în mod natural și aproape toate echilibrează Kapha). Alimentele gătite au tendința de a oferi o energie mai caldă și de obicei sunt mai ușor de digerat, de aceea mâncarea gătită este de preferat – mai ales în lunile mai reci.

Doru MORARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here