AYURVEDA – DIETA PENTRU ARMONIZAREA CONSTITUȚIEI  KAPHA… (continuare)

546

Favorizati calitatea “cald” în detrimentul calităṭilor “răcoros” sau “rece”- Pentru Kapha este cel mai bine să consume numai băuturi la temperatura camerei, sau fierbinți, beneficiul cel mai mare fiind atunci când consumă cu înghițituri mici pe tot parcursul zilei apă fierbinte sau chiar apă caldă cu miere (mierea are atât efect de încălzire cât și de detoxifiere). Pe de altă parte este cel mai bine este să fie evitate alimentele cu energie de ”răcire”, mâncare și băuturi reci sau congelate, băuturi carbogazoase și chiar resturi de mâncare care au fost păstrate la frigider sau congelator. Calitatea ”rece” este în mod inerent crescută în aceste alimente, chiar dacă sunt servite fierbinți. Consumarea unor cantități mari de fructe și legume crude poate avea efect de ”răcire” și de aceea este bine să vă bucurați de aceste alimente în cantități mici și numai în sezonul lor.

Favorizați calitatea “uscat” în detrimentul calităṭilor “umed” sau “uleios– Calitatea de ”uleios” specifică tipologiei Kapha este compensată de alimente uscate cum ar fi fasolea, cartofii albi, fructele uscate, prăjiturile din orez, popcorn și ocazional un pahar de vin roșu sau alb sec. Când gătiți este important să folosiți o cantitate minimă de ulei și să îl înlocuiți cu apă pe cât posibil. Alimentele uleioase ca avocado, cocosul, măslinele, laptele bătut, brînza, ouăle, laptele de vacă, grâul, nucile și semințele ar trebui să fie consumate în cantități mici sau chiar eliminate. De asemenea, este mai bine să nu vă hidratați în exces pentru că tipologia Kapha reține foarte ușor apa. Consumați doar cantitatea de apă sau lichide necesară corpului dumneavoastră în funcție de climă și de tipul de activitate pe care o faceți. Evitați alimentele excesiv de zemoase cum ar fi pepenii, dovleceii și iaurtul.

Favorizați calitatea “dur” în detrimentul calităṭilor “moale– Există un motiv pentru care fructele și legumele sunt numite uneori „furaje”. Structura lor fibroasă le conferă calitatea de ”dur”. Acesta este motivul pentru care Kapha răspunde atât de bine la consumul unor cantități mari de fructe și legume proaspete. Aceste alimente sunt adesea mult mai ușor de digerat atunci când sunt preparate, deci aveți grijă să nu exagerați cu consumul de alimente crude și să utilizați anotimpurile ca un ghid pentru a stabili dacă și când ele sunt adecvate. Unele alimente, cum ar fi broccoli (foto), varza, conopida, verdețurile cu frunze de culoare verde închis și multe leguminoase sunt extrem de dure și de aceea ele sunt indicate pentru a contracara natura ”moale” și ”uleioasă” a tipologiei Kapha. Dimpotrivă, consumul de alimente și preparate care sunt moi precum bananele, budinca de orez, cerealele fierbinți, laptele, brânza și altele asemenea pot agrava rapid Kapha.

Doru MORARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here