AYURVEDA – COMBINAŢII ALE GUSTURILOR ŞI EFECTELE LOR

801

# Pentru persoanele cu constituţia Vata, alimentele care le echilibrează sunt cele cu gust dulce, acru şi sărat, în timp ce alimentele cu gust amar, iute/picant şi astringent le amplifică dezechilibrul.
# Pentru persoanele cu constituţia Pitta, alimentele care le echilibrează sunt cele cu gust dulce, amar şi astringent, în timp ce alimentele cu gust sărat, iute/picant şi acru le amplifică dezechilibrul.
# Pentru persoanele cu constituţia Kapha, alimentele care le echilibrează sunt cele cu gust iute/picant, amar şi astringent, în timp ce alimentele cu gust acru, sărat şi dulce le amplifică dezechilibrul.

Combinaţia de dulce + acru + sărat – Luat în moderaţie, această combinaţie de gusturi ajută la calmarea nervilor, adaugă aromă alimentelor, creşte apetitul şi digestia, construieşte şi menţine ţesuturile corpului. Lipsa acestei combinaţii poate provoca anxietate, tremurături, fobii, uscăciune, insomnie, subponderabilitate, gaze, balonare, constipaţie şi lipsă de energie. În exces, această combinaţie poate duce la luarea în greutate, colesterol mărit, diabet şi hipertensiune arterială.

Combinaţia de amar + astringent + iute/picant – Această combinaţie de gusturi sunt folosite pentru a contracara sau echilibra impactul gustului acru, sărat şi dulce. Cu alte cuvinte, el ajută la atenuarea creşterii în greutate, diabet, colesterol mărit şi a hipertensiunii arteriale cauzate de utilizarea excesivă a gusturilor acru, sărat şi dulce. Acest grup de gusturi ne reduce pofta de mâncare, dorinţa de a mânca.

Combinaţia de dulce + amar + astringent – Această combinaţie de gusturi ajută în cazuri de iritabilitate, furie, erupţii cutanate, colite, arsuri stomacale, încărunţire prematură a părului şi în cazuri de inflamaţii cronice ce conduc la boli de inimă, cancer şi artrite.

Gusturile (rasa) şi vigoarea/energia (virya) – Există două tipuri de energie. Unul cu efect răcoritor (shita) şi unul cu efect de încălzire (ushna).
– Gusturile dulce, amar şi astringent au efect răcoritor.
– Gusturile acru, sărat şi iute/picant au efect de încălzire.

Acţiunea post-digestivă (vipak) a gustului (rasa) – După digestie, într-o primă fază, un gust (rasa) se transformă în trei tipuri de gusturi post-digestive (vipak), experimentate de ţesuturi, astfel: dulce, acru sau iute/picant. Prin redigerare, acestea sunt transformate post-digestiv astfel:
– Gustul dulce şi sărat, după digerarea finală produce gustul dulce;
– Gustul acru, după digerarea finală produce gustul acru;
– Gustul iute/picant, amar şi astringent, după digerare rezultă gust iute/picant

Doru MORARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here