AYURVEDA – Alimentaţia personalizată – factor decisiv în echilibrarea corpului fizic… Pitta dosha

721

Alimente ce ajută la reechilibrarea umorii Pitta (Apă-Foc)

CEREALE – Cerealele care calmează Pitta sunt cele răcoroase, dulci, uscate şi cele care sunt încărcate cu energia pământului. Ele tind să fie ”materia primă” din dietele noastre şi, în general, Pitta beneficiaza de natura lor dulce şi hrănitoare. De asemenea, veţi observa că multe dintre cerealele de care beneficiază această umoare sunt destul de uscate, acest lucru compensând natura sa uleioasă. Pentru a păstra în echilibru Pitta, este important să evităm cerealele care au o natură fierbinte (cum ar fi hrişca, porumbul, meiul, orezul brun, pâinea dospită).

Indicate: amarant, batoane de cereale, cereale uscate, clătite din făină de cereale, cuşcuş, grâu şi tărâţe de grâu, grâu spelta, orez (alb, basmati şi sălbatic), orz, ovăz şi tărâţe de ovăz, paste de cereale, pâine cu grâu germinat, quinoa, secară, şeitan (o reţetă asiatică ce înlocuieşte carnea, fiind preparată din făină bogată în gluten – din care se îndepărtează amidonul, în amestec cu apă), tapioca, turte de orez.

Reduse sau diminuate:  hrişcă, orez brun, porumb, mămăligă, mei, musli, pâine dospită, secară.

FRUCTE – Fructele care liniştesc Pitta sunt dulci şi cumva astringente. Sunt acceptate şi fructele uscate, dar în cantităţi mici, pentru a nu accelera tendinţa de digerare rapidă a acestei tipologii. Se vor evita fructele cu energie fierbinte sau acide/acre (de ex. banane, afine şi strugurii verzi).

Diferite soiuri din acelaşi fruct pot calma/echilibra, cât şi agrava această umoare,  în funcţie de cât de dulci sau acre sunt. Atunci când se încearcă să se echilibreze, tipologia Pitta trebuie să înveţe să facă distincţia dintre aceste gusturi, preferând întotdeauna fructele dulci în locul celor acre.

Este  bine să reţinem că atât fructele cât şi sucurile din fructe sunt indicate să le consumăm cu cel puţin o oră înainte de masă, sau la 2 ore după ce am mâncat. Acest lucru va asigura o digestie optimă.

Indicate: căpşuni, curmale, nuci de cocos, lime, mere (dulci), mango (bine copt), papaya, pastă de mere, pepeni galbeni, pepeni verzi, pere, rodii, smochine, stafide, struguri (roşii, roz şi negri), fructe dulci (ananas, caise, cireşe, fructe de pădure, mere, portocale, prune, zarzăre).

Reduse sau diminuate: banane (foto), curmale japoneze, fructe acre (ananas, caise, cireşe, mere, portocale, prune, etc.), fructe de pădure (afine, merişoare), grapefruit, kiwi, lămâi, mango (crud),  piersici, prune, struguri verzi, tamarind.

Doru MORARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here