AYURVEDA – Alimentaţia personalizată – factor decisiv în echilibrarea corpului fizic… Pitta dosha

322

LACTATE – Produsele lactate au o energie hrănitoare şi răcoroasă, astfel încât multe dintre ele sunt indicate pentru a echilibra Pitta. În mod excepţional se vor evita cele cu gust acru, sărat sau cele care înfierbântă.

Ca regulă generală, laptele (de vacă, de capră, de oaie, etc.) ar trebui să fie luat cu cel puţin o oră înainte sau cu două ore după orice alt aliment. De aceea, trebuie să evităm laptele cu orice altă combinaţie alimentară. Excepţie fac migdale şi orezul, acestea putând fi combinate cu laptele (sau înlocuit laptele), în cazul în care nu digeraţi bine lactatele.

Indicate: brânză (proaspătă, nesărată), brânză de capră (proaspătă, nesărată), brânză de vacă, ghee (unt clarificat), iaurt (făcut în casă, diluat şi fără fructe), îngheţată, lapte de capră, lapte de vacă, unt (nesărat).

Reduse sau diminuate:  brânză (uscată sau veche), brânză sărată, frişcă, iaurt îngheţat, iaurt (din magazin sau cu fructe), kefir, lapte bătut, smântână, unt (sărat).

ULEIURI – În ciuda faptului că Pitta are o natură uleioasă, o cantitate moderată de ulei îi face bine, atâta timp cât acesta are o calitate răcoroasă. Cele mai bune uleiuri pentru Pitta sunt uleiul de floarea-soarelui, ghee (unt clarificat), uleiul de nucă de cocos şi uleiul de măsline. Este de asemenea important să se ţină seama de faptul că toxinele tind să se concentreze în grăsimi, astfel încât decizia de a cumpara uleiuri organice poate fi mai importantă decât cumpărarea de fructe şi legume organice.

Indicate: uleiurile de cocos, floarea soarelui, in, măsline, nucă, primula (luminiţa serii), soia şi ghee (untul clarificat).

Reduse sau diminuate: uleiurile de caise, migdale, porumb, susan şi şofran.

CONDIMENTE –  Prin natura lor, marea majoritate a condimentelor sunt fierbinţi, prin urmare au potenţialul de a agrava Pitta. Condimentele  favorite sunt cele care au o energie călduţă, ajutând la  menţinerea unui foc digestiv echilibrat, fără a provoca Pitta. Chimionul, şofranul şi turmericul, deşi au o energie caldă, oferă totuşi unele proprietăţi valoroase în ceea ce priveşte calmarea şi echilibrarea umorii Pitta.

Indicate: busuioc (proaspăt), cardamon, chimion (seminţe sau pulbere), coajă de portocale, coriandru (seminţe sau pulbere), fenicul, ghimbir (proaspăt), mentă, mentă creaţă, mărar, neem (frunze), pătrunjel, piper negru şi scorţişoară (în cantitate mică), şofran, tarhon, turmeric, vanilie.

Reduse sau diminuate: ajwan (chimen indian), anason, allspice, ardei de Cayenne, asafoetida (hing), busuioc (uscat), chimen, cimbru, cuişoare, dafin (frunze), fenufreek, ghimbir (uscat), mac,  măghiran, muştar (semin-ţe), nucşoară, oregano, paprika, pippali, rozmarin, salvie, sare, trikatu.

Doru MORARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here