AYURVEDA – Alimentaţia personalizată – factor decisiv în echilibrarea corpului fizic… Pitta dosha

434

LEGUME – Legumele care ajută la echilibrarea umorii Pitta sunt, în general, dulci şi uneori în amestec cu gustul amar şi astringent. Experimentarea personală a acestor legume este o modalitate foarte bună de a diversifica această dietă. De obicei, Pitta poate digera legumele crude mult mai bine decât Vata dosha sau Kapha dosha, cu condiţia ca acestea să fie mâncate la ora prânzului, deoarece acesta este momentul zilei când puterea digestiei este la apogeu. Legumele pe care Pitta ar trebui să le reducă sau să le evite sunt acelea care sunt deosebit de picante, acre, sau cu energie fierbinte (ex.: usturoiul, ardeiul, ridichile, ceapa şi muştarul).

Indicate: ardei gras (foto), anghinare, asparagus, avocado, bame, boia de ardei (dulce), brocoli, cartofi, cartofi dulci, castraveţi, castravete amar, ceapă (gătită), ciuperci, conopidă, coriandru (proaspăt), dovleac, dovleacei, fasole verde, germeni (fără a fi condimentaţi), iarbă de grâu, morcovi (gătiţi), nap suedez (rutabaga), napi, năsturel, păpădie (proaspătă), păstârnac, pătrunjel, praz (gătit), sfeclă (gătită), spanac (proaspăt), spaghete squash (spaghete de dovleac cu paste), sparanghel, salată de Bruxelles, salată verde, ţelină, varză, mazăre, măsline negre, morcovi (gătiţi), ridichi (gătite), zuchinni (specie de dovlecei); în general, legume cu frunze verzi.

Reduse sau diminuate:  ardei (iute), brusture (rădăcină), ceapă (proas-pătă), chilli (verde), gulii, hrean, măsline verzi, nap turcesc (fruct şi frunze), porumb (proaspăt), praz, ridichi (proaspete), ridiche albă, roşii, sfeclă (proaspătă sau frunze), spanac (gătit), usturoi, muştar (frunze), spanac (gătit), vinete.

HRANĂ ANIMALĂ** – Pitta se împacă cel mai bine cu carnea animalelor care au gust dulce, este relativ uscată (carne de vânat) şi care au o energie naturală caldă sau rece. Nu este indicată carnea uleioasă, sărată sau cu energie fierbinte (ex. pui de culoare închisă, vită, somon,  ton).

Indicate: creveţi, carne de vânat (căprioară, etc.), curcan (alb), găină (albă), iepure, ouă (doar albe), peşte (proaspăt), taur.

Reduse sau diminuate:  carne de vită, curcan (închis la culoare), fructe de mare, găini (închise la culoare), miel, ouă (gălbenuş), peşte de apă sărată, porc, raţă, sardine, somon, ton.

** ATENŢIE!  În general, carnea ar trebui redusă, chiar eliminată, din dieta noastră datorită faptului că aceasta amplifică focul digestiv specific animalului sacrificat. Acest lucru face ca, în timp, în noi să se trezească tendinţe animalice  şi multe alte  emoţii negative (mânie, pofte (dorinţe, teamă, etc.). Focul interior va fi  impur, el creând o energie ce distorsionează mintea şi sistemul nervos. Acest lucru duce la  distrugerea celulelor corpului şi se ajunge în final la o îmbătrânire prematură şi la tot felul de boli. Din punct de vedere spiritual, cei care se hrănesc cu carne  aduc în aura lor subtilă  energia specifică morţii  şi acumulări  mari de toxine (Ama) în corp.

Doru MORARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here