AYURVEDA – Alimentaţia personalizată – factor decisiv în echilibrarea corpului fizic… Kapha dosha

286

ULEIURI – Majoritatea uleiurilor sunt un puţin prea grele şi prea uleioase pentru Kapha. Cu toate acestea, în cantităţi foarte mici, uleiurile din coloana Indicate sunt acceptabile, cu condiţia să fie de bună calitate. Deoarece toxinele tind să se concentreze în grăsimi, decizia de a cumpăra uleiuri organice poate fi mai importantă decât cumpărarea de fructe şi legume organice.
Atunci când se încearcă echilibrarea Kapha, puteţi reduce utilizarea uleiului de gătit, înlocuindu-l cu fierberea alimentelor în apă sau la aburi. Pentru situaţiile în care este nevoie de un pic de ulei, cele mai bune pentru Kapha sunt uleiul de porumb, uleiul de floarea soarelui sau gheea (untul clarificat).
Indicate: uleiurile floarea soarelui, ghee – foto (unt clarificat), in, migdale, porumb.
Reduse sau diminuate: uleiurile de avocado, nucă de cocos, caise, măsline, nucă, primulă (luminiţa serii), soia, susan şi şofran.

CONDIMENTE – Pentru Kapha, toate condimentele sunt minunate şi de mare ajutor. Nu ezitaţi să experimentaţi marea varietate de mirodenii noi şi exotice. Kapha este singura dosha care poate asimila cu uşurinţă alimentele fierbinţi.
Chiar dacă unele dintre ele nu i se potrivesc, o varietate de condimente uşoare va ajuta la întărirea focului digestiv, va îmbunătăţi metabolismul în general şi va elimina grăsimea şi apa din ţesuturi.
Această tipologie beneficiază de acele condimente cu calităţi iuţi, picante, cum sunt ardeiul de Cayenne, ceapa, chilli, ghimbirul, piperul negru, etc. Sarea va fi evitată pe cât posibil, cu mici excepţii vara, când transpiră mult.

Indicate: ajwan (chimen indian), allspice, anason, ardei de Cyenne, busuioc, cardamon, chimen, chimion (seminţe sau pulbere), cimbru, coriandru (seminţe sau pulbere), cuişoare, dafin (frunze), fenicul, ghimbir (proaspăt sau uscat), hing (asafoetida), mac (seminţe), mentă, mentă creaţă, măghiran, mărar, muştar (seminţe), neem (frunze), nucşoară, oregano, paprika (boia de ardei), pătrunjel, piper negru (în cantităţi moderate), pippali, rozmarin, schinduf (fenugreek), scorţişoară, şofran, tarhon, trikatu, turmeric, usturoi, vanilie.
Reduse sau diminuate: oţet, sare (în cantităţi mari), zeama de murături.

Doru MORARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here