AYURVEDA – Alimentaţia personalizată – factor decisiv în echilibrarea corpului fizic… Kapha dosha

558

HRANĂ ANIMALĂ**- Kapha se împacă cel mai bine cu hrana animală care este uşoară şi relativ uscată (ex.: carnea de pui sau peştele de apă dulce), spre deosebire de cele care sunt grele, grase sau dense (ex.: carnea de vită, carnea de porc sau cea de raţă).

În general, ar fi foarte bine dacă ar mânca doar din când în când carne. De fapt, tipologia Kapha poate fi uşor calmată şi echilibrată fără alimente de origine animală, în cazul în care dieta sa nu le include deja.

Indicate: ouă (doar albe), carne de pui (de culoare alb), carne de taur, creveţi, curcan (doar alb), iepure, peşte (de apă dulce), vânat (ex.: căprioară, etc).

Reduse sau diminuate: fructe de mare, carne de vită, pui (închis la culoare), curcan (închis la culoare), grăsime (se vor evita prăjelile şi mâncarea grasă), miel, ouă (gălbenuş), peşte (de apă sărată), porc, raţă, sardine, somon, ton.

LACTATE – Produsele lactate sunt bune atâta timp cât sunt reduse la minimum atunci când încercăm o cură de reducere a umorii Kapha, deoarece acestea tind să fie grele, grase şi cresc producţia de mucus. Ca regulă generală, lactatele ar trebui să fie luate cu cel puţin o oră înainte sau cu două ore după orice alt aliment.

În mod ideal, laptele ar trebui să fie servit fiert, cu un vârf de cuţit de ghimbir sau turmeric şi băut fierbinte, pentru a-l face mai uşor de digerat. Laptele de capră şi produsele din lapte de capră sunt cea mai bună opţiune pentru Kapha, deoarece acestea sunt mai uşoare şi reduc excesul de mucus.

Migdalele şi orezul sunt buni înlocuitori al produselor lactate, acestea putând fi servite sub formă de lapte de migdale şi lapte de orez.

Indicate: brânză de capră (nesărată sau proaspătă), ghee, iaurt  – foto (proaspăt şi diluat cu apă), lapte bătut, lapte de capră, smântână (din lapte de capră).

Reduse sau diminuate: brânză (în afară de cea de capră), frişcă, iaurt (cumpărat din magazin), iaurt îngheţat, lapte de vacă, unt.

**ATENŢIE! În general, carnea ar trebui redusă, chiar eliminată, din dieta noastră datorită faptului că aceasta amplifică focul digestiv specific animalului sacrificat. Acest lucru face ca, în timp, în noi să se trezească tendinţe animalice şi multe alte emoţii negative (mânie, pofte (dorinţe, teamă, etc.). Focul interior va fi impur, el creând o energie ce distorsionează mintea şi sistemul nervos. Acest lucru duce la distrugerea celulelor corpului şi se ajunge în final la o îmbătrânire prematură şi la tot felul de boli. Din punct de vedere spiritual, cei care se hrănesc cu carne aduc în aura lor subtilă energia specifică morţii şi acumulări mari de toxine (Ama) în corp.

Doru MORARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here