AUR! – Potențial turistic redescoperit în Baia Sprie

406

Desi nu s-a pus niciodata problema asa, a limitelor, orasul Baia Sprie detine cea mai mare parte a obiectivelor turistice interesante din zona. Trecând peste deja cunoscutul blocaj al lacului Mogosa, unde Primaria cere drept de servitute in instanta, dupa ce proprietarul si-a asumat si digurile/aleile, desi Apele Române cer primariei sa le preia. Dar Baia Sprie are mult mai multe atuuri turistice.

Astfel, zona Ignisului este intre Baia Sprie, Desesti si Baia Mare, având ca atuu satul Chiuzbaia, cu pensiuni, piscina, ba tocmai se pregateste asfaltarea drumului catre Chiuzbaia. Si tot spre nord, dar in cel imediat apropiat, orasul are Lacul Albastru, legendar, are fratele la fel de verde… dar mai modest, ascuns in vegetatie in curtea exploatarii miniere, pe alt versant, ce s-ar putea amenaja. Si tot Dealul Minei dealtfel este reprezentativ, ce ar putea gazdui lectii de istorie, ba si un muzeu viu al mineritului. Primarul Alin Sebastian Bârda este perfect constient de potentialul imens al orasului. „Avem si pensiuni noi deschise in 2019, lumea incepe sa inteleaga ce avem de oferit. Sa nu uitam, si hanul Pintea din vârful Gutâiului, in reabilitare, de pe DN 18, e tot pe teritoriul nostru, va avea 80 de locuri de cazare! Zona poate reinvia, mai ales ca tot pe teritoriul noistru e si drumul spre Creasta Cocosului, ba si legendarul drum al Mariutii! De aici pâna la un brand Pintea de Baia Sprie, mai ales ca avem presupusul mormânt, piatra de hotar de la Tauti, ori drumul Mariutii, nu e mult, nu?”

Ba impreuna cu zona Mogosa-Suior, catre mina Suior, oraselul Baia Sprie mai are un nesperat acces facil catre ruta de Creasta Cocosului. Sa nu uitam de Gradina de Piatra recent descoperita de noi, din spatele dealului Ciontolan, ba sa nu uitam de cea mai cautata apade izvor, de sub Ciontolan, de pe DN18 la iesire spre Gutâi. Acolo se sta la coada zilnic, baisprienii se duc seara doar sa se alimenteze. Izvorul cu pricina a primit si porecle, binemeritate, se spune. I s-a spus ba „Izvorul inginerilor”, asa cum pârtia ad-hoc din amonte de mina Suior era „Pârtia Medicilor””, dar izvorului i s-a mai spus si „Lunea”, pentru ca in fiecare zi de luni, dupa duminici dense si sarbatoresti… minerii, cu mic cu mare, treceau pe la izvor sa se ostoiasca!

Se adauga listei cladirile vechi, biserici cu istorie deosebita, din zona istoricace va intra intr-un vast program de punere in valoare, dar si zona de sud, putin apreciata, cea de dealuri, care se transforma incet intr-un cartier de case de vacanta, fie spre Sisesti fie spre Unguras.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here