ATENŢIE, MARAMUREŞENI! – Temperaturile vor scădea brusc cu 7-9 grade. Vezi de când

861

Gata cu vara indiană, în Maramureş! Meteorologii avertizează o scădere bruscă a temperaturilor în regiunea noastră începând cu ziua de 22 septembrie. Nu sunt excluse viitoare informări, avertizări sau atenţionări oficiale în acest sens.

În prima parte a zilei de sâmbătă, cerul va fi mai mult senin, iar apoi variabil, întrucât va creşte nebulozitatea. Totuşi, maximele vor ajunge către 27 de grade. Apoi, în cursul după amiezii, sunt aşteptate înnorări accentuate şi ploi, pe alocuri torenţiale. Nu vor lipsi nici intensificările de vânt, care vor aduce o răcorire substanţială a vremii. Noaptea de sâmbătă spre duminică va aduce o prăbuşire a mercurului în termometre. Minimele nopţii vor fi de la 5 la 7-9 grade, iar cerul va deveni din nou variabil.

# Explicaţii pentru vara indiana şi venirea bruscă a toamnei
Cum se explică fenomenul? Primele două decade ale lunii septembrie au adus vreme deosebit de caldă pentru data din calendar. Au mai fost şi alţi ani în care am avut valori termice ridicate în această perioadă, în ţara noastră. În Maramureş, am avut zile cu 33-34 de grade. În sudul ţării, în urmă cu 72 de ani, s-au înregistrat chiar 43 de grade. Prelungirea verii, în 2018, a fost un efect al celor trei uragane active din Oceanul Atlantic, care au împins aerul fierbinte de deasupra Africii înspre Europa. Însă, situaţia se va schimba începând de sâmbătă, când se va reveni la normal, ba chiar vom avea zile mai răcoroase decât ar trebui. Faptul că fenomenele de instabilitate atmosferică au fost puţine au fost un efect al “persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european”, conform explicaţiilor venite de la specialişti. Însă, perioada mai scurtă a strălucirii soarelui a determinat variaţii mai mari între zi şi noapte. Adică, am avut 27-29 grade ziua şi 9-13 grade noaptea.

# Ce ne aşteaptă în perioada următoare
Conform produselor meteo actuale, după “saltul în gol” al temperaturilor, începând cu ziua de sâmbătă, se vor înregistra unele variaţii termice. Aşadar, duminică vom avea maxime de 13-19 grade şi cer variabil. Săptămâna viitoare va aduce maxime de 9-13 grade în zonele înalte şi de 13-19 grade în zonele înalte. Minimele, însă, vor varia de la o noapte la alta. Vom avea valori termice nocturne de minus 1 – 1 grad în zonele locuite, înalte, ceea ce înseamnă că temperaturile vor scădea mult în masivele muntoase, unde se va coborî, în mod cert, sub pragul de îngheţ. Probabilitatea de precipitaţii va fi scăzută în cursul săptămânii viitoare, însă nu sunt excluse unele manifestări. Acestea vor fi, cel mai probabil, strict sub formă de ploaie. Şansele de lapoviţă şi ninsoare la munte sunt extrem de mici, conform produselor meteo actuale.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here