ATENŢIE, MARAMUREŞENI – Ce păţeşti dacă eşti prins cu ITP-ul expirat. Regulile intră de azi în vigoare

946

Atenţie, maramureşeni! Noi reguli pentru conducătorii auto, începând cu duminică, 20 mai. Poliţiştii rutieri informează cu privire la noile măsuri ce se vor aplica în trafic, conform Ordonanței Guvernului nr. 14 din 18 august 2017 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Aşadar, începând cu 20 mai 2018, persoanele surprinse de către poliţişti cu inspecţia tehnică periodică expirată, vor rămâne pe loc fără talonul maşinii (certificatul de înmatriculare) și plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Respectivii conducători auto vor fi sancţionaţi contravenţional cu amendă și o dovadă fără drept de circulație.

# Amendă de la 9 la 20 puncte
Cu alte cuvinte, nu o să mai luaţi maşina de acolo decât pe platformă sau împinsă, apoi trebuie să mergeţi la RAR deci, mult mai complicat, atrag atenţia oamenii legii. “Același lucru este valabil și dacă mașina a fost cumpărată/ vândută, dar nu a fost trecută pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile de la înstrăinare. Se poate verifica online, în timp real, dacă înmatricularea autoturismului este suspendată sau validă, pe site-ul DRPCIV. Potrivit OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, conducerea unui vehicul al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 puncte-amendă”, a precizat Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.

# Reguli şi proceduri
Legislația pentru Inspecțiile Tehnice Periodice (ITP) s-a schimbat la începutul acestui an. Noile modificări au intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2018. Mașinile mai vechi de 12 ani trebuie să treacă pe la inspecția tehnică în fiecare an, se arată conform noilor reguli de procedură.
Mai trebuie spus şi că, tot începând cu 20 mai, se va aplica suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru ITP expirată. Suspendarea încetează automat la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică. Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către poliţia rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului, conform oamenilor legii.

# Ce păreri au maramureşenii
Părerile şoferilor maramureşeni diferă de la caz la caz. “Cred că e o idee foarte bună, pentru că sunt o mulţime de ruine pe şosele. Multe din accidente se produc din cauza unor autoturisme care circulă pe drumurile publice pentru că starea tehnică este precară. Probabil că măsurile par dure, însă, pe termen lung, e o idee bună”, consideră Mirela.
“Sigur că da, legiuitorul pune mai multă presiune pe oamenii simpli, care, poate, nu îşi permit atâtea cheltuieli. Trebuie asigurate pensiile speciale şi salariile celor care ne conduc şi nu fac mare lucru pentru noi, cetăţenii”, spune Georgiana.
“Aşa prostie n-am văzut decât în România. Cum să îţi ia plăcuţele de la maşină pentru că n-ai inspecţia făcută? Ce are una cu alta? Nu ştiu dacă măsurile trebuie să se amestece”, se întreabă Silviu.
“Mi se pare foarte normal ce se întâmplă. Nu mi se pare drept să circuli pe drum fără ca maşina ta să prezinte normele de siguranţă. Trebuie să ai responsabilitate atunci când eşti la volan. Nu este vorba numai de siguranţa ta, cât şi despre siguranţa celor pe care îi afli în maşină şi siguranţa celorlalţi participanţi la trafic, fie ei şoferi sau pietoni. În ceea ce priveşte regulile, sper să fie aceleaşi pentru toată lumea. Amenzile sunt mai aspre, însă sper să se aplice tuturor”, consideră Marian.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here