ATENŢIE – Cod galben de inundaţii în Maramureş. Vezi zonele vizate! Intervenţie în Borşa

1369

Nu scăpăm de vremea capricioasă şi de efectele ei! Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de tip cod galben, valabilă pentru Maramureş. Sunt aşteptate creşteri ale cotelor de atenţie pe mai multe cursuri de apă.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici. Aşadar, e posibil ca acestea să aibă efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. Avertizarea a intrat în vigoare miercuri, 13 iunie, la ora 09.00 şi este valabilă până vineri, 15 iunie, ora 16.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş (judeţele Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval de Staţia hidrometrică Dej (judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare). Nu este exclusă prelungirea avertizării, în cazul în care precipitaţiile abundente “vor lovi” până vineri dimineaţă, atunci când expiră codul galben de ploi însemnate cantitativ.

# Coeficientul de umplere al barajului, 92%
Specialiştii în gospodărirea apelor atrag atenţia că urmează o perioadă cu ploi, pe alocuri torenţiale. Situaţia este monitorizată permanent. Nu este, însă, exclusă, nicio secundă, posibilitatea ca, pe alocuri, cotele de atenţie şi chiar apărare să fie depăşite. “Nivelurile cursurilor de apă sunt în creştere, însă, până în prezent, nu am avut depăşiri ale cotelor de atenţie. Noi monitorizăm în permanenţă situaţia. Exploatarea amenăjării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se face în condiţii de siguranţă, în conformitate cu regulamentul de exploatare. Coeficientul de umplere este de 92%”, a declarat, pentru Glasul Maramureşului şi AxaNews.ro, Anca Bonto, purtătorul de cuvânt al Sistemului de Gospodărire al Apelor (SGA) Maramureş. Cea mai mare cantitate de precipitaţii căzută în ultimele ore a fost de 40,8 litri pe metrul pătrat, în zona Mara. În zona Firiza, cantitatea a fost de 32 litri pe metrul pătrat.

# Subsolul unui supermarket a fost inundat
Furtunile din ultimele ore au ţinut în alertă autorităţile maramureşene. “A curs” cu atenţionări de tip nowcasting, coduri galbene şi portocalii, în majoritatea localităţilor din Maramureş, începând cu după amiaza zilei de marţi, 12 iunie. A fost necesară şi o intervenţie, singura până miercuri, 13 iunie, la orele amiezii. “Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei dintr-un subsol al unui supermarket din Borşa”, a precizat, pentru Glasul Maramureşului şi AxaNews.ro, Oana Alexa-Gonczi, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş.

# Furia naturii a generat multe pagube
Reamintim faptul că ruperile de nori au afectat, în ultimele zile, 18 localităţi din Maramureş – Botiza, Bârsana, Cernești, Petrova, Bicaz, Remetea Chioarului, Cupșeni, Oarța de Jos, Șomcuta Mare și Groșii Țibleșului. Torenții de pe versanți au transportat aluviuni, dar și material lemnos, respectiv materiale vegetale, materiale plastice și deșeuri. Șuvoaiele de apă au spălat 18,1 km drumuri comunale, respectiv 17,6 km de străzi și ulițe. Apele revărsate au inundat două curți, o anexă gospodărească și două gospodării. Aluviunile transportate au colmatat cinci fântâni și înnămolit parcarea Mănăstirii Bârsana. Debitele crescute au afectat 12 metri de zid de sprijin. Au fost inundate 100 hectare de terenuri agricole. Rafalele de vânt au puternic au afectat alimentarea cu energie electrică pe Valea Vișeului, Valea Ruscovei și în localitatea Nănești.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here