ASUAJU DE SUS – Centura Codrului, o frumuseţe rutieră

1561

Situată în inima Codrului, comuna Asuaju de Sus se mişcă bine la capitolul “Infrastructură”. Tocmai ce a finalizat un drum de toată frumuseţea prin zone în care se vedeau doar piatră şi căruţe. Însă, în prezent, se luptă intens pentru obţinerea finanţării pentru o investiţie extrem de importantă pentru cetăţeni – canalizarea.

Când spui Codru, îţi sare în minte Târgul Cepelor, eveniment cu o tradiţie care se întinde de aproape jumătate de secol, mai precis, anul acesta vor fi 48 de ani. Însă, ca oamenii să vină, ai nevoie de o infrastructură rutieră adecvată.

Infrastructura stradală, extrem de importantă

Primarul comunei Asuaju de Sus, Vasile Boitor, a explicat, pentru AxaNews.ro, că infrastructura rutieră a fost o prioritate pentru el.

“Avem, prin PNDL, două proiecte. Unul are legătură cu DC Asuaj – Sălsig, care a fost finalizat în 2017. Valoarea lui a fost de 1,5 milioane de lei. Al doilea este Asuaj – Băiţa de sub Codru – Odeşti. El va fi finalizat în august 2018”, a explicat Vasile Boitor.

Iar aici trebuie să spunem că drumul e o adevărată încântare. Privelişti minunate, pitoreşti, care ar face orice trecător să rămână cu gura deschisă, de mirare. Rivalizează, pe alocuri, chiar dacă peisajele diferă, cu Groşii Ţibleşului – Botiza. Însă, această Centură a Codrului are ceva special. Se află la întretăierea a trei judeţe – Maramureş, Sălaj şi Satu Mare. Evident, centrul de greutate e tot la noi. Ba mai mult, să spunem că pentru această Centură a Codrului au contribuit Asuajul de Sus, Băseşti şi Băiţa de sub Codru. Însă, “şefia” a aparţinut Asuajului. Proiectul are o valoare de 9,5 milioane de lei.

“E foarte important acest drum. Face legătura între Asuaj şi Băiţa, pe 7 kilometri. Altfel, ocolind, făceai 28 kilometri. În plus, şoseaua pune în valoare terenurile şi pădurea. Pe termen mediu şi lung, e un proiect foarte valoros”, a spus, pentru AxaNews.ro, Vasile Boitor.

Tot la capitolul infrastructură stradală, Asuaju de Sus a depus un proiect, prin PNDL 2, de reabilitare a reţelei de şosele. “Contractul a fost semnat, e în valoare de 7,2 milioane de lei şi prevede cam 9,5 kilometri. A fost pus pe SICAP (n.red. – fostul SEAP). În mai aflăm câţi s-au înscris”, a explicat primarul.

Canalizarea, prioritatea maximă!

Cel mai important proiect pentru comună este reţeaua de canalizare. “Am depus proiectul aferent pentru canalizare. Avem sprijin în acest sens. Există directivă de la UE ca, până în 2018, fiecare localitate să aibă canalizare. Dorim să fim în cont cu directiva.  Avem apă din 2007. Până în 2009 am avut cişmele. Toţi cetăţenii sunt cuplaţi la reţea. E nevoie stringentă de canalizare. Nu vrem să facem drumurile, apoi să spargem tot, pentru canalizare”, a precizat Vasile Boitor.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here