ASTRONOMIE – Expoziție băimăreană, vernisată în Satu Mare

443

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a organizat zilele trecute expoziția itinerantă dedicată Anului European al Patrimoniului Cultural, “Constelații românești tradiționale” și “Semnele cerului”.

“Constelații Românești Tradiționale” este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare început în 2012 și îmbunătățit de la an la an. Pe parcursul documentării au fost consemnate 39 de constelații românești, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internațională.

Varianta mobilă a expoziției destinată itinerării a apărut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri pe care sunt dispuse nouă monitoare, pe fiecare dintre ele rulând, în buclă, povestea a patru sau cinci constelații. Fiecare monitor este dotat cu căști, pentru ascultarea poveștilor fără a-i deranja pe ceilalți vizitatori, și un afiș printat ce conține informația existentă pe acel monitor.

Expoziția de artă fotografică “Semnele Cerului” este un proiect fotografic aparținând artistului Ilie Tudorel, care își propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din țară și străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura tradițională din România.

Fotografiile prezintă reprezentări sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porți tradiționale de lemn, din toate zonele României.
Expoziția “Semnele Cerului” include 46 fotografii de mari dimensiuni, însoțite de expuneri și prelegeri cu digiporame susținute de autor.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here