ARE NEVOIE DE SPRIJIN – Apelul disperat al unei mame către primarul Băii Mari

72

Mihaela Mihalca, o mamă a șase copii din Baia Mare, povestește greul prin care trece luna aceasta și nu numai. Unul dintre copiii Mihaelei are Sindrom Down, iar ea (în calitate de asistent social) are un venit lunar de 1800 de lei cu care își întreține familia. Deși venitul de asistent social îl primea de obicei până în data de 15 a fiecărei lună, luna aceasta nu l-a primit deloc.

Am sunat la cei de la Asistență Socială din Baia Mare și nimeni nu mi-a dat un răspuns clar. Au spus că nu știu când îi vom primi. Eu, teoretic, trebuie să plătesc chiria 900 de lei pe lună până în data de 15, iar luna aceasta n-am reușit să plătesc pentru că nu am banii, nici nu știu ce să fac, pentru că nici nu știu sigur dacă primesc sau nu salariul luna asta”, spune aceasta.

De zece ani se ocupă singură de tot

Mihaela este divorțată de 10 ani și de atunci se descurcă cum poate cu chiria, cu copiii, cu mâncarea.

„Am divorțat de zece ani, deși ne-am mai împăcat după divorț până acum cinci luni când am terminat cu tot. Ne-am certat într-o zi și m-a lovit, iar fata de 15 ani s-a pus în fața mea să-mi ia apărarea și a lovit-o și pe ea pentru că mi-a luat partea. De atunci am zis: <<Gata, prea departe s-a ajuns, așa nu se mai poate>>. Am zis că dacă copiii sunt liniștiți fără să asiste la scandaluri și la certuri atunci pot fi și eu liniștită fără de el. De atunci ne descurcăm doar noi, cum putem, fără să depindem de ajutorul lui”, spune femeia de 45 de ani.

Nu-și permite ședințele private la terapie

Cel mai mare copil al Mihaelei are 20 de ani și este angajat. Băiatul susține  și el familia, cu cât poate. Cei mai mici sunt doi gemeni de opt ani, unul dintre ei fiind cu Sindrom Down. Anul acesta, din cauza pandemiei, femeia a decis să-l lase acasă, să nu-l trimită la grădiniță pentru că este mai sensibil și predispus la boli, fiind un copil special.

Până acum ceva timp făceam terapie, dar de o vreme încoace s-au selectat doar copiii care sunt mai grav bolnavi, pe el clasându-l la cei care nu sunt atât de grav, iar de atunci nu mai beneficiem de ședințele gratis. La privat nu-mi permit să-l duc pentru că costă foarte mult. Încerc să-l ajut eu acasă cât pot, îi arăt pe laptop imagini, culori, ascultăm diverse sunete, practic fac eu pregătire cu el, iar pe la anul o să-l dau la o școală specială. El acum vorbește și pronunță literele ca un copil de cinci-șase ani”, spune mama.

Printre altele, femeia mai povestește puțin și despre fata de 15 ani, care are o problemă la mandibulă și s-ar putea să necesite o nouă operație.

A practicat fotbal doi ani și a primit, neintenționat, un picior în față. Deși atunci nu părea să aibă nimic, după doi ani, în urma unui film, s-a văzut chistul. A fost operată la mandibulă, dar maxilarul este în continuare foarte slab. Dinții ei nu sunt prinși în os, iar dacă nu se va îngroșa maxilarul va fi nevoie de o nouă operație”, explică femeia.

În concluzie, Mihaela spune că la ea în casă prioritatea sunt copiii și mereu pune baza pe alimente, să nu lipsească nimic în casă. Nevoia cea mai mare și neliniștea Mihaelei sunt banii. Este o lună dificilă pentru ea, datorită faptului că banii de la asistență socială întârzie să apară și chiria trebuie plătită urgent.

Dacă cineva are posibilitatea să ajute familia cu o sumă de bani cât de mică dar și cu alte lucruri, o poate face luând legătura telefonică cu mama la numărul 0757350401 sau găsesc familia pe strada Victor Babeș, nr. 21 în Baia Mare.

Băimăreanca așteaptă sprijin și din partea autorităților locale, mai ales din partea primarului Cătălin Cherecheș. Ea adresează un apel disperat către acesta, pentru a se putea descurca acum, când necazurile sunt mai multe decât de obicei.

Veronica BĂRBOS

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here