ARDEREA MIRIȘTILOR ÎN MARAMUREȘ – Zicem ca ei, facem ca noi (VIDEO)

566

Dupa cum ati observat, reactia maramureseanului e la fel ca-n restul tarii. Zicem ca ei, facem ca noi. Iarba uscatase arde, ca asa faceau si stramosii, doar nu degeaba suntem celebri si ne mandrim cu faptul ca parjolim granele, otravim fantanile, apoi fugim in Codrul frate. La timpul prezent, cu mici variatiuni, in sens caardem pasunile, otravim apele, apoi fugim dar nu in padure, ca nu prea mai este. Asa ca fugim in Italia. La agricultura altora…

Saptamana trecuta am fost martori ai unui asemenea incendiu generat de aprinderea miristilor, extins spre o padurice de mesteacan. Si spre case. Evident, au intervenit si pompierii locali ai Ocnei Sugatag, si cei profesionisti. Conform legilor, cetatenii trebuie sa stie ca au de respectat reguli. Si trebuie sa aiba in atentie conditii meteorologice fara vant; parcelarea miristii in suprafete de maximum 10 ha, prin fasii arate; izolarea zonei de ardere fata de cai de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, prin executarea de fasii arate; desfasurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea pana la finalizarea arderii a personalului de supraveghere si stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafete de ardere mai mici de 5 ha a substantelor si mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, in cazul suprafetelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire; pe terenurile in panta, arderea miristii se face pornind din partea de sus a pantei. Spune-i asta morosanului, care-ti va replica faptul ca e pe terenul lui… deci face ce vrea.

Pentru arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cadrul gospodariei cetatenesti nu este obligatorie obtinerea Permisului de lucru cu foc. Zona de siguranta a drumurilor nationale si judetene se curata obligatoriu de vegetatia uscata si resturile vegetale de catre administratorii acestora si, dupa caz, de proprietarii de drept ai terenurilor. Conform articolului 96, alin.(1), pct.9, din OUG 195/ 2005 modificata cu Legea 265/2006, nerespectarea obligatiei proprietarilor si detinatorilor de terenuri cu titlu sau fara titlu, de a nu arde miristile, stuful, tufisurile sau vegetatia ierboasa fara acceptul Autoritatii pentru Protectia Mediului si fara informarea in prealabil a Serviciului pentru Situatii de Urgenta, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 3.000-6.000 lei pentru persoane fizice si amenda cuprinsa intre 25.000 si 50.000 lei pentru persoane juridice.

Ar mai merita amintit, nu ca cineva ar baga la cap, ca subventiile europene date de APIA au o cerinta simpla, clara, sa nu se mai aprinda miristile. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura urmareste reducerea cazurilor de ardere a miriștilor si a vegetatiei, prin sanctionarea celor care incalca aceste dispoziții, care pot duce inclusiv pana la neacordarea subventiei agricole pentru parcelele de teren in cauza. Sigur, la modul teoretic, pentru capractic asa ceva nu se intampla. Altfel spus, revenim: zicem ca ei, facem ca noi! Rezultatele se vad, in poze si la buletinele de stiri!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here