APEL UMANITAR ÎN MARAMUREȘ – Povestea celor nouă suflete care trăiesc într-o singură cameră (FOTO)

4005

Sunt unii maramureșeni care trăiesc la limita subzistenței, fie că vrem să recunoaștem asta sau nu. Situația lor actuală poate fi generată fie din suma acțiunilor lor din trecut, fie din imposibilitatea lor de a izbuti în viață, ca urmare a unor alegeri greșite, a unor conjuncturi nefericite ori prin simplul fapt că provenienața dintr-o familie săracă i-a împiedicat să se dezvolte în mod benefic și fericit.

Astăzi vă prezentăm cazul familiei Nechita din satul Copalnic, aparținător comunei Copalnic Mănăștur. Acești oameni simpli nu au reușit să își depășească propria condiție, iar bărbatul în vârstă de 44 de ani și soția lui în vârstă de 29 de ani abia trăiesc de pe o zi pe alta. Au împreună șapte copii și trăiesc, toți nouă, într-o căsuță care abia ar ajunge ca dormitor unei familii bune și, nici măcar atât, pentru o familie înstărită. Faceți cunoștință cu familia Nechita, care speră într-un trai mai bun.

# Nu au unde să se miște în casă!
În prezent, locuința lor este o casă din pământ, alcătuită dintr-o singură cameră și un amărât de hol. Valentina Maria, mama celor șapte copii, încearcă să ne descrie situația. E greu să o facă într-un spațiu mic, nici vorbele ei nu sunt mari, dar ea încearcă. Ne măsoară camera în care toți stau, e de patru pe cinci metri. Da, am uitat, mai au un antreu de vreo nouă metri pătrați. Aceasta este toată casa lor. “Eu nu am niciun loc de muncă, soțul meu mai merge, lucrează cu ziua. Eu stau cu copiii, îs șapte. Am o fetiță în vârstă de un an și opt luni, o fetiță de trei ani, un băiat de patru ani, o fetiță de șase ani, un băiat de șapte ani, o fetiță de nouă ani și un băiat de 11 ani și jumătate. Ne descurcăm mai greu, că nu putem altfel. Casa noastră este din pământ bătut. Apă avem, curent la fel, iar pe timp de iarnă facem foc. Copiii merg la școală și la grădiniță. Nu avem, slavă Domnului, probleme de sănătate. Numai fetița de nouă ani are probleme în exprimare, nu poate vorbi foarte bine. Avem o văcuță și niște găini. Bem un lapte, mâncăm un ou, în rest, ne descurcăm așa cum putem. Casa e mică. Nu tare avem loc. Dormim toți nouă în aceeași cameră, am pus pat lângă pat de nu mai avem unde să ne mișcăm, că atâta-i tot ce avem”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Valentina, mama celor șapte copii și partenera lui Vasile Gagniuc Nechita.

# Colegii îi condamnă că sunt săraci
Cel mai greu îndură starea de fapt cei mici. Ei trebuie să suporte răutatea celor de vârsta lor, care îi pun la zid, din simplul fapt că nu au aceeași potență financiară ca și cei de seama lor. Nu au știut niciodată ce înseamnă să ai un calculator, darămite un laptop. Cât despre Internet, acesta pare un vis aflat la mare distanță, cu toate că nu ei și-au ales destinul. “Ceilalți copii sunt răi cu ei, îi consideră inferiori, că ei sunt săraci. M-aș bucura să aibă și ei un calculator, că ei fac toate temele și toate socotelile pe caiet, nu ca și colegii lor. Nu știu ce să fac, că noi nu ne permitem. Nu mă pot duce să lucrez, că nu are cine să grijească de ei. Soțul mai muncește la oameni, dar eu nu am cum, că stau cu ei, că-s mici încă”, ne-a povestit femeia.

# A început să le construiască o casă!
Norocul lor a fost Adriana Maria Pop, o maramureșeancă cu suflet mare, de loc din Rogoz, Târgu Lăpuș. Ea le-a întins o mână, așa cum a făcut și în alte cazuri. “Îmi doresc să le fac o casă, să fie numai a lor. Am început deja construcția. Iar asta cu ajutorul oamenilor cu suflet. Nu s-a știut de ea. Acum, deja, suntem la nivelul acoperișului. Însă, mai avem nevoie de materiale. Nu îmi permit eu și susținătorii acestei idei să facem totul singuri. Ne-ar mai trebui încă 10.000 de euro, să realizăm totul. Pentru ei este un vis, iar eu îmi doresc, așa cum am făcut și în celelalte cazuri, ca acest vis să devină realitate”, a relatat, pentru AxNews.ro, Adriana Maria Pop.

# Cum poți să ajuți
În prezent, din cele nouă suflete (șapte copii și părinții lor), dacă unul se trezește, se trezesc toți. Calcă unul peste altul, pentru că, la ei, “acasă” înseamnă o imensitate de paturi atașate unul de altul. Ei nu cunosc ideea de spațiu propriu. Ideea de “Visuri la cheie” a fost demarată de Adriana Maria Pop. Tot ceea ce mai rămâne este un sprijin pentru a continua proiectul. Casa este în construcție, însă ea nu se va putea finaliza, așa cum și-ar fi dorit inițiatoarea sau familia nevoiașă, înainte de începerea școlii. Mai mult decât atât, trebuie să spunem un lucru. În ciuda condițiilor nefavorabile, acești copii vor să facă școală și să fie educați, pentru a avea o șansă la un viitor adevărat. Desigur, nu le-ar strica niște hăinuțe noi, poate niște jucării, poate un calculator de care nu mai ai nevoie ori un telefon de care te-ai săturat. Dacă vrei să dai o mână de ajutor, ai la dispoziție următoarele numere de telefon: 0756.641.055 (Valentina Maria Nechita) sau 0749.337.165 (Adriana Maria Pop). Cel mai important lucru acum este, însă, să aibă o locuință decentă. Depinde de tine dacă vrei/poți să îi ajuți!

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here