INEDIT – Maramureşul cu ape stranii (II) (FOTO)

778

La ce relief bogat are Maramuresul, la densitatea de izvoare minerale, aproape ca te astepti sa ai de-a face aici si cu ciudatenii. Ele exista, iar in materie de ape suntem chiar de Cartea Recordurilor! Mai are cineva rauri care se intorc cu aproape 360 de grade? Saptamana trecutaam trecut in revista cateva dintre cele mai interesante ape din Maramures. Apoi ne-am dat seama ca lista e ceva mai lunga. Pentru conformitate, dar si pentru un peisaj (aproape) complet asupra ciudateniilor acvatice a Maramuresului, revenim!!

In lista apelor deosebite si a situatiilor interesante create de ele se numara si padurile lacustre din Sapanta si nu numai. Sigur ca nu sunt pe hectare intregi de mlastini, ca-n Louisiana si n-au nici crocodili… Dar merita vazute, la inceput de primavara, acele ochiuri de apa din paduri, cu copaci si viata. Sau portiunile din Defileul Lapusului unde roca este atat de puternica incat apa si-a facut fagas intorcand chiar la unghi de 300 de grade, ca sa treaca, dand nastere unor peninsule superbe, inalte de peste 100 de metri, de unde vezi raul ca pe o panglica. Ne referim la Custura Cetatelei dar si la Custura Vimii. O alta apa uitata din enumerare este izvorul P…da babei, din Cheile Babei. In realitate, apa izvoraste din calcar si nu are gust bun, nu are nici un fel de calitate si in ciuda celebritatii nici macar nu e semnalizata potrivit, dar ramane un obiectiv demn de atentie.

La cealalta extrema sunt efectele negative ale apei. Unele, cum e Vaserul sau, iata, recent Cisla (sau Tasla cum ii spun borsenii), nu se lasa domesticite nicicum. Va reamintim episodul inundatiilor din ioulie 2008, cand Cisla si afluentii si era sa umple Borsa cu steril, rupand in doua un iaz. Dar pe timp de ploi mari sau la inundatii, si apa Sapantei, si ea cu caracter de torent, duce In jos bolovani ce se rostogolesc, iscand un vacarm ingrozitor. Imaginati-va scena pe timp de noapte, locuind In imedata vecinatate a raului…

Si revenim, pentru a suta oarasi nu ultima, asupra deltei/paradisului pierdut de la Arinis, unde lacurile de peste au atras sute, mii de pasari, inclusiv lebede. Desecate de proprietar, au devenit niste locuri seci, moarte, unde pasarile n-au mai revenit niciodata.

Alexandru RUJA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here