ANULARE TRENURI – Primarii din Maramureșul Istoric speră ca CFR să se răzgândească

749

Anunțul făcut de către cei de la CFR privind anularea unor trenuri începând cu data de 1 martie nemulțumește maramureșenii. În schimb, primarii din Sighetu Marmației și Vișeu de Jos speră încă că CFR va reveni asupra deciziei și trenurile nu vor fi anulate.

După cum se știe, începând cu prima zi a lunii martie, trenurile R 4652 Sighetu Marmației – Vișeu de Jos și R 4231 Vișeu de Jos – Sighetu Marmației se vor anula. Aceeași soartă o va avea și trenul R 11402 Sighetu Marmației – Cluj Napoca.

Trenurile R 4315 Satu Mare – Baia Mare, R 4316 Baia Mare – Satu Mare nu vor circula în zilele de sâmbătă, iar trenul R 4134 Sighetu Marmației – Vișeu de Jos nu va circula în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale.

“Eu, personal, am primit asigurări că nu se vor anula aceste trenuri. Noi avem un tren de București și două de Cluj, iar cel de București mă îndoiesc că îl vor anula. Le-am spus și celor de la minister că nu este bine ce vor să facă. Linia feroviară de aici are caracter strategic. Da, e adevărat, din păcate lumea nu prea mai circulă cu trenul. Se invocă două motive. Primul e numărul mic de călători, iar al doilea este legat de costurile foarte mari pe care le-ar presupune lucrările de reabilitare a căii ferate Salva –Vișeu. Sunt acolo niște viaducte care nu ar fi ușor de reabilitat și adus la normele în vigoare.

Eu, poate sunt naiv, sper că nu vor anula trenurile pentru că această cale ferată are caracter strategic. Am avut întâlniri cu cei de la CFR, oamenii se aici se tem pentru locurile lor de muncă. Sunt vreo 40 de oameni la noi, dar ei vor fi redistribuiți dacă se întâmplă ceva”, ne-a declarat primarul din Sighet, Horia Scubli.

Acesta a mai precizat că CFR-ul ar trebui să se adapteze nevoilor actuale, dacă vrea ca lumea să circule mai mult cu trenul: “Din păcate pentru CFR, oamenii au variante alternative de transport, în special microbuzele, care sunt dotate cu televizoare, sunt comode și se deplasează repede. Or, CFR ar trebui să ofere condiții mai bune și prețuri accesibile”.

Primarul din Vi[eu de Jos, Gavrilă Șimon, a precizat, pentru AxaNews.ro, că săptămâna viitoare va face o deplasare la București pe această temă, pentru a vedea dacă se poate rezolva această situație cu bine.

“Mai sunt trenuri care vor circula, cel de la București, ceva cu Cluj-Napoca. Sunt mai multe trenuri anulate, trebuie să vedem exact ce se întâmplă. Am discutat și cu reprezentanții Maramureșului în parlament să ne ajute, să nu ne izoleze feroviar. E păcat, iar acum oamenii ce vor face? Nu prea se ține cont de ce vor oamenii. Oamenii vin și întreabă, le spun ce știu, le spun că voi face tot ce ține de mine ca să nu se anuleze aceste trenuri. Sunt mulți vișeuani care merg în Timișoara, de exemplu. Ei folosesc trenul. Voi merge săptămâna viitoare la București, să văd ce putem face”, a spus primarul din Vișeu de Jos.

Maramureșeni nemulțumiți

Pe rețelele de socializare intențiile CFR de anulare a acestor trenuri sunt comentate de maramureșeni. “Ați omis să scrieți și de anularea IR 1745/IR 1746 Baia Mare – București Nord. Oare ce o să ne mai ia? Guvernarea asta ne lasă singuri aici, în capătul țării” spune Daniel.

Romeo completează: “CFR ar trebui să fie principalul mijloc de transport. Și, mai ales, de marfă în România”. Dorel subliniază: “CFR a fost odată, l-au distrus la fel ca și industria. S-au desființat revizii de vagoane, asta duce la sabotare, nu mai sunt revizuite garniturile de tren cu responsabilitate și asta duce la deraieri! Incendii! Pierderi de vieți omenești”.

Mândruț Sima concluzionează: “Dar ce vor să ne marginalizeze? Ce vrea să însemne asta? Vor izolarea de nord a țării față de întregul țării? Noi suntem români și ne cerem drepturile”.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here