ANUL CENTENARULUI – Personalitatea preotului Vasile Lucaciu, evocată la Roma şi Vatican

383

Despre preotul Vasile Lucaciu, ca promotor al Proiectului Marii Uniri, se va vorbi în acest final de octombrie la Roma, dar şi la Vatican. O delegaţie a Consiliului Judeţean Maramureş condusă de vicepreşedintele Ioan Doru Dăncuş se află în aceste zile la Roma şi Vatican, unde instituţia maramureşeană derulează, împreună cu Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran de Malta, proiectul legat de cel care a fost “Leul din Şişeşti”.

Delegaţia maramureşeană a avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, Mons. Rino Fisichella. Acestuia i-a fost adresată invitaţia de a vizita judeţul Maramureş.

”Noi, în acest an sărbătorim Centenarul României moderne. Maramureşul în urmă cu 100 de ani a fost în prima linie a Marii Uniri, iar unul dintre făuritorii Marii Uniri a fost cardinalul Iuliu Hosu. Un alt corifeu al Marii Uniri este preotul Vasile Lucaciu, cel care a studiat aici, în Italia. În fapt, vizita noastră este o vizită de recunoştinţă şi de recunoaştere a acestui promotor al Marii Uniri”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş.

Maramureşenii au vizitat Colegiul Pontifical de Propagandă Fide, locul unde au studiat Vasile Lucaciu şi fiul acestuia, Epaminonda. A urmat, apoi, o vizită la Arhivele istorice de Propagandă Fide şi la Colegiul Pontifical Grec, unde au fost expuse documente referitoare la Vasile Lucaciu.

“Timp de trei zile urmează vizite de studiu şi documentare, întâlniri de lucru, audienţe, dar şi o conferinţă internaţională, pentru a cunoaşte cât mai mult din activitatea desfăşurată de Vasile Lucaciu în perioada petrecută în Italia”, a anunţat Consiliul Judeţean Maramureş. Din delegaţia maramureşeană fac parte şi primarii comunelor Băseşti, Şişeşti, Giuleşti sau Dragomireşti.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here