COMEMORARE – Cimitirul de la Miraje a împlinit 102 ani (FOTO)

566

Zi de aducere aminte pentru comunitatea din Vișeu de Sus cu ocazia împlinirii a 102 ani de la înființarea Cimitirului militar de la Miraj -25 iulie 1917-25 iulie 2019. În acest sens a avut loc un ceremonial militar și religios, fiind depuse coroane de flori.

Cimitirul de la Miraj a fost distrus de către inundațiile catastrofale petrecute la 25 iulie 1929, existând puține fotografii cu cimitirul militar de pe Vaser așa cum a fost el gândit în 1917.

Aici la Miraje au fost înhumaţi 98 soldaţi ai Regimentului 3 Vânători de Munte din corpul de armată “Carpaţi” – Karpathenkorps, patru soldaţi austro-ungari şi trei ruşi, cu toții căzuţi în luptele cu armata ţaristă din Munţii Maramureşului, din iarna anilor 1916-1917.

“Un loc de pe Valea Vaserului, despre care se spune că în toamna anului 1916, în plin război mondial, aici ar fi avut loc o lupta între armatele ruse şi 4 batalioane germane de vânători de munte, chemate de austro-ungari să oprească linia frontului rus, care se întindea din Bucovina şi până în Slovacia, şi care a fost străpuns pe Tisa de armatele ruseşti.

Atât armatele austro-ungare cât şi ruşii erau epuizaţi, mai ales în iarna anului 1917, luna februarie, care a fost deosebit de grea, cu zăpadă cum nu s-a mai văzut vreodată pe această vale sălbatecă. In această lună, deci februarie 1917, are loc ‘-prima parte” a Revoluţiei bolşevice, ţarul Nicolae al Rusiei fiind alungat, iar in contextul nou creat, combatanţii de la Miraj au încetat lupta, mai mult se spune că au “sărbătorit împreună evenimentul bând vodcă şi rom “unul în tranşeele celuilalt”.

In primăvara, după topirea zăpezilor cei doi comandanţi ( cel german era generalul Konta) au hotărât să-şi îngroape sutele de morţi. Astfel aici la Miraj a luat naştere un cimitir foarte “ciudat”, deosebit ca arhitectură, fiind precedat de câteva înmormântări a unor ofiţeri lângă biserica catolică Sf. Elisabeta, din Făina (un loc apropiat Mirajului).

Prin ce era deosebit acest cimitir, probabil unic în lume? Prin faptul că fiecare batalion german (patru la număr) avea un anumit tip de cruci pe care era însemnat numele celui care a murit. Cimitirul era amplasat pe terase, fiecare terasă avea “rangul 11 ei. Deasupra acestor terase se afla mormântul unui general german, străjuit de o Madonă cu pruncul în braţe, sculptată într-un brad imens, care n-a fost scos din rădăcini, şi dc o cruce la Iei de imensă, ce-i reprezenta pe Isus Cristos, amândouă sculpturi fiind opera unui arhitect originar clin Munţii Pădurea Neagră, (rămăşiţele pământeşti ale generalului au fost duse în Germania în anii 20)”, scrie Dr. Ing. Vasile Coman, în lucrarea “Scurt istoric al Văii Vaserului”.

Ca un fapt divers, care arată că de data de 25 iulie se leagă și alte evenimente petrecute în Vișeu de Sus, pe 25 iulie 2008 au loc inundații pe Valea Vaserului, care au făcut mari distrugeri.

FOTO Centrul Cultural Viseu de Sus

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here