ANIVERSARE – Ansamblul folcloric Mara, 50 de ani de activitate

847

Ansamblul folcloric Mara, al Centrului Cultural Sighetu Marmației, a împlinit anul acesta 50 de ani de activitate. Ansamblul sighetean are în palmares premiul Herder pentru folclor (prin care se recunoaște activitatea internațională), Discul de aur și Colierul de argint – Dijon (Franța) și numeroase premii obținute la concursuri din țară și străinătate.

Ansamblul Mara a efectuat turnee în: Franța, Germania, Spania, Italia, Elveția, Austria, Portugalia, Grecia, Cipru, SUA, Canada, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Macedonia,Turcia, Ucraina, Ungaria și Rusia.

„Repertoriul ansamblului este alcătuit din suite de dansuri din Maramureș, Oaș, Lăpuș, Codru, Moldova și Bihor, obiceiuri populare, cântece populare interpretate la instrumente tradiționale sau de către soliștii vocali”, precizează Dorel Todea, managerul Centrului Cultural Sighetu Marmației.

În cadrul Ansamblului Mara au cântat, de-a lungul anilor, artiști importanți ai folclorului românesc: Gheorghe Covaci Cioată, Ion și Ștefan Petreuș, Viorel Costin, Titiana Mihali, soții Anuța și Nicolae Tudorovici, Gheorghe Turda, frații Ion și Gheorghe Florea, Anuța Iusco, Anuța Tite, Frații Bența, Mihai Chiș, Nițuca Iusco, Nuțu Leordean, Voichița Nemeș, Ileana Matus, Măriuca Verdeș, soții Maria și Petru Orza etc.

Prof. Gheorghe Petrovai (coregraf) a fost cel care a dat numele și a constituit Ansamblul Mara. Au urmat, ca instructori, Dragomir Ignat, Gheorghe Pop, Ioan Ardeleanu- Pruncu, Echim Vancea , Victorița Costelnic, Gheorghe Rednic–Ciombu și marele maestru coregraf Gavril Ghiur, sub conducerea căruia ansamblul a obținut cele mai mari succese, pe plan național și internațional.

„Ansamblul Mara și-a păstrat valoarea peste ani datorită permanentei împrospătări a colectivului de dansatori, instrumentiști și de soliști. În repertoriul de dansuri au fost incluse, în fiecare an, elemente din folclorul unor zone învecinate sau din zonele folclorice cu puternice tradiții.

Acest lucru a permis ansamblului să reprezinte cu succes România, la marile turnee sau concursuri internaționale.

La ceas de sărbătoare, adresăm mulțumiri tuturor celor care au făcut sau care fac parte din cel mai prestigios ansamblu din Maramureșul istoric, pentru actul de a păstra și valorifica folclorul maramureșean, cartea de identitate a culturii naționale. Să-i felicităm și să le urăm sa rămână spiritual mereu tineri!”, a concluzionat Dorel Todea, managerul Centrului Cultural Sighetu Marmației.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here