ACTUALIZARE – ANI RECLAMĂ – Avere nejustificată pentru primarul de Baia Mare. Care este reacția edilului

249

Agenția Națională de Integritate a anunțat sesizarea Parchetului cu privire la primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Agenția Națională de Integritate, potrivit unui comunicat de presă, „a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 2.741.026,318 lei între averea dobândită și veniturile realizate de către CHERECHEȘ CĂTĂLIN, Primar al municipiului Baia Mare, Județul Maramureș, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017”.

”Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către CHERECHEȘ CĂTĂLIN.

De asemenea, întrucât în declarațiile de avere din data de 17 iulie 2017 (rectificată) și din data de 15 iunie 2018, persoana evaluată a declarat informații neconforme cu realitatea, în speță un împrumut de 500.000 euro acordat în nume personal (în anul 2016), Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de „fals în declarații” în formă continuată, prevăzută de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu aplicarea art. 35, alin. (1) din același act normativ.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum și despre existența diferențelor semnificative.CHERECHEȘ CĂTĂLIN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în acest sens. Precizăm că Agenția a transmis în atenția persoanei evaluate șase solicitări de a prezenta date sau informații relevante”, se precizează în documentul citat.

ACTUALIZARE – Și-a trecut împrumutul în declarația de avere în anul 2018

În opinia lui Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, totul are legătură electorală. „În 2013, domnul Șpan achiziționează trustul de presă Emaramureș, așa cum reiese și din declarațiile date în fața instanței, din bani pe care i-am furnizat eu pe baza unui precontract. Pe parcursul anilor 2013-2015 s-a acordat o sumă de 500.000 de euro, respectiv suma despre care se vorbește în acest comunicat sau raport ANI pe care eu încă nu l-am văzut. Această sumă a fost acordată în avans cu scopul de a obține ulterior pentru a cumpăra servicii media. În precontract apare foarte clar obligația de a furniza servicii media, iar în cazul în care nu se pot acorda servicii media la nivelul acestor sume se compensează cu acțiuni la societatea Emaramureș, iar dacă nici aceste lucuri nu se întâmplă se transformă în împrumut între Cătălin Cherecheș și Cristian Șpan”, spune Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Potrivit edilului băimărean, în luna noiembrie 2015, Cristian Șpan a falimentat societatea Emaramureș, iar câteva luni mai târziu i-a făcut denunțul penal în urma căruia a fost și arestat preventiv. În aprilie 2016, Cătălin Cherecheș a fost arestat preventiv, iar la acel moment, susține el, și-a dat seama că nu mai poate recupera banii împrumutați.

În aprilie 2016 până în mai 2017, Cătălin Cherecheș avea, prin instanță, suspendat dreptul de a-și exercita funcția de primar al municipiului Baia Mare, arestat fiind. Edilul susține că a trecut împrumutul de 500.000 de euro în declarația de avere la întoarcerea în Primăria Baia Mare, în anul 2017, când instanța i-a ridicat interdicția de a fi primar. Pe site-ul municipalității bìmărene apare însă doar în declarația de avere din 2018.

În opinia primarului Cătălin Cherecheș, sesizarea făcută de ANI la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare are legătură electorală. Mai mult, acesta susține că sesizarea a fost făcută de către Cristian Șpan, denunțătorul său în dosarul penal în care este acuzat de luare de mită în formă continuată.

Nu este pentru prima dată când primarul Cătălin Cherecheș se află în vizorul ANI. În anul 2012, Agenția Națională de Integritate a fost sesizată cu privire la un împrumut în valoare de 1,5 milioane de euro, pe care l-a primit de la mama lui, deputatul Viorica Cherecheș. Cu privire la această sesizare, ANI l-a găsit nevinovat pe edilul băimărean.

Dragoș HOJDA, Alina VOIȚA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here