ANGAJATORI NEMULŢUMIŢI – Ospătarii buni, greu de găsit în Baia Mare. Pretenţii absurde la angajare

489

Municipiul Baia Mare, ca multe alte municipii şi oraşe din ţară, duce o lipsă mare de ospătari buni, care să ştie să preia o comandă, să servească la masă clienţii sau să se comporte, în cazul unora. Sunt angajatori în judeţ care spun că ospătarii din ziua de azi, cei tineri în special, vor salarii mari, dar muncă puţină.

“Salarii mari, bacşişul să le rămână lor, program de 8 ore, fără să lucreze în weekend, câte 15 zile de concediu consecutive, să nu aibă prea multe responsabilităţi. Nu vor să facă curăţenie la locul de muncă, clienţii să nu îi deranjeze, localul să aiba wireless, ca să se poată conecta la net. Şi fără camere de supraveghere. Cam astea sunt pretentiile la angajare ale ospatarilor”, ne spune un angajator băimărean.

Există în judeţ o criză foarte mare de personal pentru astfel de activităţi, iar din această cauză unele localuri se vor închide, iar în altele a ajuns patronul să lucreze, dacă vrea ca afacerea să meargă. Or asta înseamnă că nu se poate ocupa cum trebuie de dezvoltarea afacerii.

“Eu lucrez în altă parte fiindcă nu îmi permit să mă plătesc din banii de la local. Soţul, de asemenea, lucrează în altă parte, ca să ne putem întreţine familia. Asta cam spune tot.
Angajaţii vor timp liber cât mai mult, merg la festivaluri şi nu îi interesează că tu nu ai cu cine să îi inlocuieşti, vor concediu fără planificare şi doar la dispoziţia lor, dacă eşti prin preajma lor se simt deranjaţi şi ofensaţi, că ai venit să ii supraveghezi. Întotdeauna ceilalţi sunt de vină pentru orice se întâmplă, în cazul unui control de la stat sunt leşinaţi şi habar nu au ce să spună sau ce să facă, deşi au fost instruiţi. Îţi consumă fără nicio mustrare de conştiinţă produsele (apă, fructe, lapte, siropuri, etc.) pe care nu le contorizezi în mod special, vând ambalaj, ce să mai zic? Aceeaşi părere şi aceleaşi probleme le întâmpină şi un prieten care are o mică afacere în Cavnic, dar şi un alt prieten ce are crâşmă în Satu Mare. Fără responsabilităţi şi obligaţii, doar drepturi să aibă”, a continuat A.T.

Mare parte din probleme probabil le văd şi clienţi, iar mulţi cred că este vina patronului: “Nu este chiar aşa …Ştiu că ospătarii se plâng că lucrează mult pe bani puţini, şi pentru comparaţie spun doar că un ospătar are în medie 1500-2000 lei/ lună plus bacşiş, o asistentă la un medic de familie sau un stomatolog are 1000 lei pe lună. Asistenta merge zilnic 8 ore, nu lucrează în weekend, e adevărat, dar dacî poate sî meargă în concediu o săptămână este perfect. Plus responsabilitate, că un pacient nu e o halbă de bere”.

FOTO commons.wikimedia.org

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here