ANCHETĂ ÎN BAIA MARE – Condițiile din internatul Seminarului, verificate de inspectorii școlari (FOTO)

506

Situație ieșită din comun la Seminarul Teologic “Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. Elevii cazați în căminul instituției de învățământ au reclamat faptul că sunt nevoiți să stea în condiții inumane. Aceștia s-au arătat nemulțumiți că toaletele sunt înfundate, iar dușurile sunt insalubre.

Imaginile care au ajuns în spațiul online, pe site-ul baiamare24.ro, au ajuns și în atenția responsabililor din Educație. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Maramureș au luat legătura cu cei ai instituției de învățământ.

“Internatul respectiv este împărțit. La parter și etajul întâi se află elevii de la “Anghel Saligny”, iar la etajele doi și trei, cei de la Seminar. Fotografiile au fost făcute în urmă cu trei săptămâni, pe etajele unde sunt cazați elevii de la Seminarul Teologic. Atunci, a fost o avarie, însă, între timp, lucrurile au fost remediate atât cât s-a putut”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Adriana Meșter, purtătorul de cuvânt al ISJ Maramureș, la orele dimineții.

# Este așteptat bugetul!…
Au apărut, apoi, diverse informații cu privire la faptul că cei de la “Anghel Saligny” ar fi cerut autorităților locale băimărene solicitarea pentru sprijin financiar, în vederea remedierii deficiențelor. Asta, întrucât clădirile în care funcționează unitățile de învățământ aparțin de UAT-ul în cauză.

“Dacă s-a făcut vreun demers în acest sens, s-a făcut la departamentul de specialitate din cadrul Primăriei Baia Mare. Abia apoi, proiectele intră în comisia de buget-finanțe din cadrul Consiliului Local, și mai departe, în Consiliul Local. Încă nu am avut comisiile pe acest segment, întrucât s-a întârziat, la nivel național, cu bugetul. În cazul în care internatul este prins pe proiecte prin fonduri europene, nu se pot face investiții mari până la implementare, pentru că fiecare sumă vine la liniuță, la virgulă. Vom vedea la momentul aprobării bugetului care este situația și dacă există o cerere în acest sens și în ce măsură se pot aloca fonduri de la bugetul local. Cu siguranță, în cel mai scurt timp, va fi aprobat bugetul”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Mariana Pop, consilier local băimărean.

# Instalații vechi, deteriorate
Într-adevăr, internatul este cuprins într-un proiect amplu de reabilitare, ca parte din campusul integrat gândit de autorități. Se așteaptă, însă, ca proiectul să fie și pus în practică. Cert este faptul că o echipă din partea ISJ Maramureș s-a deplasat la internatul Seminarului, pentru a constata care sunt cauzele care au condus la această situație și pentru a lua măsurile care se impun.

“Camerele nu sunt o problemă, ele sunt bine întreținute. În cele două etaje destinate Seminarului, sunt aproximativ 50 de elevi. Stau câte unul sau doi în cameră. Problema este, însă, la spațiile în comun. Toaletele și dușurile au instalații vechi. S-a luat decizia ca luni să revină un reprezentant al Departamentului Patrimoniu din cadrul ISJ Maramureș, care va face un proces verbal de constatare și va cere un plan de măsuri de remediere a situației. Acest plan va fi cerut, în prima fază, liceului. Se zugrăvește anual și se dezinfectează zilnic, însă clădirile sunt vechi, deteriorate”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Adriana Meșter.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here