ANALIZE NECONFORME – Probleme cu apa în două din localitățile Maramureșului

484

În două dintre localitățile Maramureșului apa nu este bună pentru consumul populației, ci numai pentru consum menajer. Asta pentru că, susțin reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a județului, analizele nu au ieșit conform prevederilor în vigoare. Cele două localități sunt de pe Valea Izei, Săliștea de Sus și orașul Dragomirești.

“Nu neapărat că facem controale pe calitatea apei potabile furnizate către populație, dar toți furnizorii de apă și distribuitorii de apă din rețelele publice de apă au obligativitatea să își monitorizeze apa, atât pe cea pe care o produc, cât și pe cea pe care o distribuie către utilizatori, prin analize periodice care se fac în laboratorul de specialitate al DSP Maramureș. Se face și o reevaluare din punct de vedere al autorizării sanitare de funcționare. Există anumite rețele de distribuție care sunt în subordinea anumitor administrații publice locale pentru care a fost suspendată furnizarea de apă potabilă, fiind atenționați că probele de apă nu sunt conforme, și conțin anumite modificări din punct de vedere bacteriologic.

Aceste localități sunt Dragomirești și Săliștea de Sus, unde există un plan de conformare. S-au angajat că vor remedia aceste deficiențe și până la definitivarea tuturor problemelor care au fost identificate populația a fost înștiințată că apa nu este potabilă, și nu se folosește decât pentru consum menajer”, a declarat, pentru “Axanews.ro”, directorul DSP Maramureș, dr. Rareș Pop.

Oficialii DSP Maramureș spun că primăriile se achită de datoriile pe care le au, “în funcție de veniturile și bugeturile pe care le au. În general, în județul Maramureș apa are o calitate bună, pentru că este monitorizată, iar acolo unde apar probleme imediat sunt atenționate autoritățile locale și se fac verificări din punctul de vedere al modalității de preparare, de distribuție, de clorinare, cantitatea de clor și toate celelalte lucruri care trebuie să fie conforme”.

“Primăriile trebuie să aibă contract de prestări servicii pentru unele lucruri care sunt necesare a fi făcute, pentru că ei s-au constituit în producător și furnizor de apă. Uzină de apă există doar în Baia Mare, e adevărat, dar există specialiști care pot presta activitățile necesare, să se știe ce cantitate de clor trebuie pusă în apă ș.a.m.d.“, a completat dr. Rareș Pop.

Primarul din Săliștea de Sus, Iuga Ștefan a declarat că problemele legate de apă au apărut ca urmare a defectării stației de clorinare.

“Problema noastră cu apa s-a rezolvat. Am avut ceva defecțiuni la stația de clorinare și apa nu a ieșit în parametri ceruți de DSP. Atâta tot a fost, dar acum am un proiect pe fonduri guvernamentale, pe PNDL, pentru o stație de tratare a apei”, a completat Iuga. Viceprimarul din Dragomirești, Saplontai Daniel-Dorin, spune că apa din Dragomirești nu a fost potabilă la finele anului trecut, dar acum este potabilă, fiind așteptate rezultatele probelor de apă de la DSP.

“Noi am avut o problemă cu clorinarea, în sensul că acel aparat de clorinare funcționa defectuos. Acum s-a rezolvat problema, populația a fost înștiințată atunci că apa nu este potabilă, iar acum așteptăm rezultatele de la DSP. Primăria Dragomirești are în derulare un proiect de 3,8 milioane lei pentru extindere aducțiune de apă și vom o avea o stație modernă de clorinare a apei. Lucrările au ajuns undeva la 50%”, a menționat vicele din Dragomirești.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here