AN BUN? – Botiza se laudă cu turiști mulți și „joacă cu casa plină” (VIDEO)

401

Din 1990 incepând, Botiza alaturi de Vadu Izei au facut parte dintr-un experiment agroturistic cu aroma si alura frantuzeasca, o mâna de ajutor intinsa, de genul „nu va dam pestele ci va invatam sa pescuiti!”. Se poate spune ca lectia a fost asumata si invatata, in ambele localitati, altele au incercat sa copieze reteta lansata odinioara de “Operation Village Roumaine”. Ce se petrece acum, la timpul prezent?

Se poate spune ca la Botiza turismul fnctioneaza. Gradul de ocupare pe perioada aceasta, iulie-august, este foarte ridicat. Sunt pensiuni cu rezervarile facute pe toata perioada, avem chiar pensiuni care au ocupat si pentru anul viitor. E cazul caselor traditionale ale germanului stabilit aici, nu mai are loc nici pe anul viitor. Sunt pensiuni care se ocupa serios si au turisti. Botiza are 217 de pensiuni clasificate, poate oferi 400-450 de locuri de cazare. Din care multe ocupate acum si solicitarea e mare, in continuare. De sarbatorile de iarna, la cele pascale si acum, in vara, turismul functioneaza aici”, spune primarul comunei Botiza, Florea Poienar, el insusi proprietar de pensiune. Dar aparent reteta functioneaza si in sens invers, se face turism si dinspre Botiza!

Este un proiect al meu, din 2013, se numeste Rasplateste performanta, primii trei copii pe clasa, la invatatura, dupa medii, pleaca la tabara la mare. Pentru a incuraja performanta. Am avut deja solicitari de la scoala… de ce ii trimitem tot pe aceiasi, pe cei performanti? Tocmai de aceea, asta e ideea, sa incurajam performanta. Sunt multi copii care, din a 5-a pâna intr-a opta, merg anual… altii care vin din urma.”

Grija pentru oferta turistica este insa mai vasta. Una din marile probleme ale tursmului din Maramures este ca, in afara de cazare si de legendara masa traditionala, cu horinca din belsug, nu isi pune nimeni problema ce face turistul dupa o zi-doua de rasfat culinar? In Botiza insa s-a inteles ideea si se creaza oferte si alternative. „Am facut câteva trasee turistice, sunt terminate in proportie de 95%, cu indicatoare, mai se lucreaza la omologarea traseelor, la documentatii. Am avut recent o discutie cu oameni de afaceri din Cluj, din lumea IT, au descoperit ca suntem foarte aproape de ei, pe varianta Grosii Tiblesului-Negrilesti sunt doar 120 de kilometri pâna la Cluj! S-a terminat acum un drum judetean din Suciu de Sus spre Târlisua, dar din vârf, la limita de judet, s-a asfaltat un nou drum, spre Negrilesti, care iese la Reteag, lânga Dej! Drum asfaltat din Cluj pâna in Botiza.. Nu apare pe GPS, dar cei care il stiu il folosesc. In weekenduri deja au inceput sa vina, pe acel traseu… Da, e aproape cât facem pâna-n Baia Mare… Cu atât mai mult, si datorita interesului lor de a trage o fuga incoace, tragem sa finalizam traseele turistice. Acum sunt inca trasee de picior, dar lucram la primul traseu de mountain bike. O spun prima data. Apoi vom organiza un concurs de mountain bike, pentru pasionati”, spune primarul Botizei.

Da, se incheaga o oferta turistica demna de luat in seama. Este evident ca numai cu mese imbelsugate si cu vizitat de biserici nu se poate tine un turist o saptamâna in Maramures, iar cei care au ajuns sa trìasca din turism au inteles perfect ideea!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here