AMENINȚARE PENTRU MARAMUREŞENI – Virusul West Nile îşi face de cap! Cinci cazuri de meningită în România

2700

Virusul West Nile amenință, din nou, Europa. Până la data de 20 iulie, au fost confirmate 19 cazuri de infecție cu acest virus. În România, au fost confirmate cinci cazuri de meningo-encefalită cu virusul West Nile, până la 24 iulie. Direcția de Sănătate Publică Maramureș a emis un comunicat de presă, prin care face publice unele recomandări penru populație.

Virusul West Nile este transmis de o specie de țânțari, a căror înmulțire a fost facilitată de condițiile meteo favorabile (perioade de ploi, inundații, încălzire). Aceștia pot transmite boli grave. „Pentru a-și depune ouăle, femelele țânțari se hrănesc cu sânge. În timp ce se hrănesc cu sânge, ele se infecteaza cu agenți patogeni de la om sau animale, sau îi transmit acestora. Bolile cele mai răspândite sunt arbovirozele, dintre acestea făcând parte și infecția cu virusul West Nile”, se artă în documentul remis presei.

Apele stătute, instalațiile de apă defecte, mediul perfect pentru înmulțirea țânțarilor

Țânțarii trăiesc și se dezvoltă în preajma noastră, unde îi găsim, fie sub formă de larve (ouă), fie sub formă adultă. Potrivit informării făcute de DSP, larvele de țânțari se gasesc: în apa acumulată în subsolurile blocurilor; în apa care nu se scurge din canalizarea înfundată; în bălțile care se formează în apropierea locuințelor, din apa care curge din conductele sparte și din alte instalații neîntreținute; în apa de ploaie păstrată în butoaie/vase în curte; în apa acumulată în recipiente vechi, aruncate la întâmplare în preajma locuințelor (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc); în apa din gropile și șanțurile de pe șantiere sau din locuri unde s-a lucrat la instalații.

Țânțarii adulți zboară în preajma locuințelor, mai ales dimineața devreme sau în amurg, căutând posibilitatea de a se hrăni cu sânge. Țânțarii, pentru a se hrăni cu sange, intra in locuinte prin ferestrele lasate deschise, prin casa scarilor, prin orificiile de aerisire unde pot ramane peste noapte. In timpul zilei se adapostesc in locuine, subsoluri, poduri, cotete, grajduri, magazii, frunzisul copacilor.

Măsuri pentru împiedicarea înmulțirii țânțarilor

Comunicatul continuă cu informații despre cum pot fi, țânțarii,  împiedicați să se înmulțeasca în preajma oamenilor: „evacuarea apei din subsoluri; repararea instalațiilor de apa și canalizare din subsoluri și din apropierea locuințelor; prin renunțarea la păstrarea apei în butoaie în curte, sau protejarea de accesul țânțarilor, acoperindu-le bine cu capace potrivite; evitarea aruncării la întâmplare a obiectelor care nu ne mai trebuie și în care apa poate stagna (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc); îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se adăpostesc țânțarii;

Recomandări pentru evitarea înțepăturilor de țânțari

Potrivit aceleiași informări, evitarea înțepaturilor de țântar se face: purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, dacă ieșim seara din locuințe, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, dacă ieșim seara din locuințe sau ieșim seara în parc la plimbare, sau când mergem în pădure, la pescuit, în Deltă, etc.; utilizând substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor comercializate în farmacii (DEET, icaridin/ picardin, IR 3535), în concordanță cu instrucțiunile de pe etichetă, pe care să le aplicăm pe părțile descoperite ale corpului; împiedicând pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre/uși); utilizând substanțe insecticide în locuința/în jurul locuinței; utilizând în locuință aerul condiționat; utilizând plase împotriva țânțarilor în jurul paturilor în cazul în care nu sunt disponibile celelalte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here