AM SCĂPAT – Carnea din Ungaria infectată cu gripa aviară nu a ajuns în Maramureș

358

Maramureșenii pot să stea liniștiți. Pe rafturile magazinelor din județ nu au ajuns produsele de carne de pasăre din Ungaria provenite din fermele de păsări aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.

Carnea contaminată a ajuns în Romania prin județul Bihor, după ce, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul mai sus amintit au achiziționat peste 17.000 de kilograme de carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie. Din mii de kilograme de carne contaminată, autoritățile au reușit să distrugă doar… 38 de kilograme.

După cum se știe, în Maramureș avem două focare de gripă aviară la două ferme din orașul Seini. Weekendul trecut a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară, cu același subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeași platformă unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020).

Din ancheta epidemiologică, efectuată de către DSVSA Maramureș, a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând același mijloc de transport al dejecțiilor. Sunt menținute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele, precum și în zonele de protecție și supraveghere stabilite în urma declarării focarului primar.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here