ALUNECĂRI DE TEREN – Necazurile cu depozitul de deșeuri de la Fărcașa, departe de rezolvare

304

Consiliul Județean Maramureș a anunțat că fost finalizată recent expertiza tehnică vizând determinarea măsurilor necesare pentru asigurarea stabilității amplasamentului din cadrul proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor din județul Maramureș, satul Sârbi, comuna Fărcașa. Liderul administrației județene, Gbriel Zetea, a caracterizat expertiza primită ca fiind ”o lucrare profesionistă și extrem de detailată” care oferă administrației județene posibilitatea demarării procedurilor de achiziție pentru lucrările de stabilizare a întregului amplasament.

„Contractul de finanțare pentru SMID a fost prelungit anul trecut până în 2020, dar dorim, alături de echipa de implementare a proiectului, să finalizăm în acest an, în bune condiții, acele lucrări care vor da posibilitatea operaționalizării parțiale a noului sistem de colectare a deșeurilor”, a precizat președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea.

Claudia Breban, directorul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul CJ Maramureș, a arătat că documentul primit vizează determinarea măsurilor necesare pentru asigurarea stabilităţii amplasamentului pe care se execută lucrările la obiectivul de investiţii Centru de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş.

Breban a subliniat faptul că suportul calculelor de stabilitate aferente acestei expertize au fost investigaţiile geologice, hidrogeologice şi geotehnice de teren, respectiv foraje geotehnice de adâncime cu carotaj continuu şi recuperaj, încercări de laborator a probelor prelevate, monitorizări inclinometrice ce au dat o imagine a mişcării maselor de pământ pe o perioadă ce a cuprins atât sezon umed cât şi uscat (condiţie obligatorie pentru validarea rezultatelor și motivul pentru care termenul de finalizare a fost extins ).

„ Au fost efectuate și  determinări piezometrice aferente fiecărui orizont permeabil cu evidenţierea dinamicii sezoniere şi anuale a apelor subterane. Expertiza propune soluţii pentru punerea în siguranţă a lucrărilor executate cât şi măsuri de stabilizare a întregului amplasament în vederea finalizării proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”, a conchis directorul DDIP Maramureș, Claudia Breban.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here