ALOCARE SUME DE BANI – Probleme cu medicii veterinari și în Maramureș

395

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a reușit ca pentru acest an să fie pusă în aplicare legea care vine în sprijinul medicilor veterinari. În Maramureș există localități unde nu avem medic veterinar, iar din această cauză tot ce ține de medicina veterinară se ocupă medicul veterinar din localitatea vecină.

În fapt este vorba despre Legea 236/2019, care prevede uniformizarea contractelor încheiate de către ANSVSA cu medicii veterinari, reorganizarea competențelor teritoriale ale medicilor veterinari, precum și acordarea unei sume lunare de 10.000 de lei fiecărui deținător de contract, lege care va fi pusă în aplicare în anul 2020.

Inițial s-a vehiculat ideea amânării punerii în aplicare a prevederilor Legii nr. 236/2019 până la 1 ianuarie 2021. ANSVSA a anunțat că au fost identificate resursele, în cadrul limitei aprobate de către Ministerul Finanțelor Publice, urmând ca la prima rectificare bugetară, să fie suplimentat bugetul ANSVSA, conform necesar cu această destinație.

“În momentul de față se lucrează la elaborarea normelor de aplicare a legii și a procedurilor specifice de achiziții și de punere în plată. Se urmărește accelerarea pașilor procedurali, astfel încât primele plăți să poată fi efectuate în cel mai scurt timp. Legea 236/2019 prevede uniformizarea contractelor încheiate de către ANSVSA cu medicii veterinari, reorganizarea competențelor teritoriale ale medicilor veterinari, astfel încât să se asigure un minim de 300 UVM pentru un contract, iar exploatațiile non-profesionale să se regăsească pe o rază de maximum 30 km, precum și acordarea unei sume lunare de 10.000 de lei fiecărui deținător de contract, bani pentru includerea unor cheltuieli ce nu erau până în prezent decontate, cum ar fi transportul probelor, ridicarea produselor și tipizatelor necesare, consilierea proprietarilor de animale, formare profesională sau participare la ședințe de instruire”, arată ANSVSA.

La nivel de Maramureș, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor județeană recunoaște că sunt zone unde avem probleme cu medicii veterinari. Și vorbim nu neapărat de zone izolate din județ, cat și de zone aflate în “buricul targului”, cum este cazul comunei Cicarlău, care este, potrivit declarațiilor făcute, pentru “Axanews.ro” de către directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop, atribuită orașului Tăuții Măgherăuș.

“Totul este la nivel de discuții deocamdată. Se vorbește despre unele alocări de bani pentru prestări servicii. Noi așteptăm normele de aplicare ale legii și abia apoi vom vedea condițiile în care se dau acești bani. Va trebui să fie asigurată permanența, să fie făcut teren ș.a.m.d. Toate acestea fiindcă s-a văzut că medicii veterinari tineri preferă să lucreze în privat, pentru că nu au condiții la stat. Și la noi la Maramureș sunt probleme. De exemplu, Cicarlăul este atribuit orașului Tăuții Măgherăuș, și în loc să avem doi medici, avem doar unul singur care trebuie să se ocupe de tot.

Aceeași situație este la Poienile de sub Munte, care este atribuită comunei Repedea. Trebuie cumva stimulați medicii veterinari să vină să lucreze și în aceste zone, or pentru asta este nevoie de o serie de facilități pe care statul să le ofere”, a spus Vasile Pop.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here