AYURVEDA – Alimentaţia personalizată – factor decisiv în echilibrarea corpului fizic (continuare)

462

LEGUME – BOABE – Tipologia Vata se poate bucura de o selecţie restrânsă de legume/boabe, cu condiţia ca acestea să fie bine gătite şi bine condimentate. Boabele cele mai indicate pentru Vata sunt mai puţin dense, mai puţin prelucrate şi mai uscate decât altele. Ele se gătesc relativ repede, sunt uşor de digerat, având calităţi nutritive superioare. Multe alte tipuri de păstăi sunt pur şi simplu prea uscate, dure şi grele pentru digestia delicată a lui Vata.

Indicate: brânză de soia, fasole mung verde şi neagră (întreagă sau jumătăţi), lapte de soia (servit cald), linte roşie, mazăre de Angola (Cajanus cajan – tur dal), miso (este o pastă tradiţională din Japonia făcută din boabe de soia fermentate, cu orez sau orz), salam de soia, sos de soia, tofu (servit fierbinte). Sunt indicate, în general, boabele făcute pastă.

Reduse sau diminuate: fasole Adzuki (maro-roşiatică), fasole albă, fasole neagră, fasole Lima, fasole Pinto, fasole roşie, făină de soia, linte maro, mazăre, năut, soia (ca atare sau pulbere), tempeh (mâncare tradiţio-nală din Indonezia făcută prin prăjirea soii fermentate). În general, toate boabele ar trebui evitate în afară de păstăi, fasole verde şi tofu.

NUCI ŞI SEMINŢE – Cu moderaţie, aproape toate tipurile de nuci şi seminţe pot echilibra tipul Vata, ele constituind o parte importantă a dietei vegetariene, deoarece furnizează corpului fibre, minerale şi vitamine. Ele sunt uleioase, hrănitoare şi oferă o combinaţie puternică de proteine şi grăsimi ce este extrem de benefică pentru acest tip constituţional. Unele uleiuri volatile din nuci conţin antioxidanti care ajută la eliminarea radicalilor liberi din corp. Dacă vreţi să slăbiţi, evitaţi aceste alimente.

Dacă mâncaţi nuci sau seminţe, luaţi-le alături de câteva stafide. Acestea vor ajuta la digerarea seminţelor/nucilor”, ne indică ayurveda.

Totuşi, ţinând cont că atât seminţele cât şi nucile sunt greu de digerat, ele ar trebui să fie consumate în cantităţi mici, astfel încât să nu copleşească capacitatea de digestie nestatornică (schimbătoare) specifică lui Vata.

Indicate: alune de pădure, arahide, caju, fistic, miez de nucă, migdale, nuci de cocos, nuci de Brazilia, nuci de Macadamia, nuci pecan, seminţe de dovleac, seminţe de floarea soarelui, seminţe de pin, seminţe de susan. În general, toate tipurile de nuci şi seminţe, inclusiv sub formă de lapte sau unt/pastă.

Reduse sau diminuate: alune prăjite, popcorn. Arahidele nu sunt recomandate în ayurveda deoarece sunt dificil de digerat şi ne face să ne simţim lenţi şi letargici în corp şi minte.

Doru MORARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here