ALERTĂ PESTĂ PORCINĂ – Primarii încearcă să liniștească maramureșenii

2934

Locuitorii comunelor din apropierea Ieudului primesc asigurări de la primari că nu sunt probleme și nu există motive de panică la acest moment. Vă reamintim că Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat astăzi, 23 octombrie a.c., diagnosticul de pestă porcină africană la probele trimise de către DSVSA Maramureș.

Specialiștii DSVSA Maramureș au procedat la recoltarea de probe biologice de la un porc mort și doi purcei în viață, cu semne de boală, din gospodărie, probe care au fost analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Maramureș. După identificarea genomului viral, în urma analizelor realizate de către LSVSA Maramureș, o echipă de specialiști din cadrul DSVSA Maramureș a eutanasiat cei doi porci cu semne de boală din gospodăria suspectă și a aplicat primele măsuri de restricție la nivelul exploatației suspecte.

Prefectul județului Maramureș a arătat că la nivelul localității Ieud se aplică măsurile de restricție privind circulația animalelor, produselor și subproduselor animale și vegetale, mijloacelor de transport, instituirea dezinfectoarelor rutiere și pietonale, organizarea de filtre pentru controlul circulației animalelor.

”După confirmarea bolii de către institutul din București, am convocat în ședință extraordinară Centrul Local de Combatere a Bolilor și am dispus realizarea planului de măsuri specifice (zone de protecție, restricții de circulație, recensământ la exploatații de suine, examinare clinică, verificarea mărcii de înregistrare). De asemenea, am fost informați că mai există o suspiciune de pestă porcină africană la o altă gospodărie din Ieud, amplasată la o distanță considerabilă față de cea în care a fost confirmată boala. Porcul bolnav din gospodărie provine din comercializarea ilicită, efectuată de aceeași persoană. S-a dispus recoltarea de probe biologice, care au fost trimise pentru analiză la laborator”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

„Vă asigurăm că în comuna noastră NU EXISTĂ NICIUN FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ,depistat până la această oră. Cu toate acestea, dacă apare vreo problemă legată de starea de sănătate a porcilor, vă rugăm să anunțați autoritățile. Menționăm că până în acest moment, în județul Maramureș, doar in comuna Ieud a fost depistat un focar de infecție, dar deja s-au luat măsuri pentru a nu se răspândi virusul”, spune primarul din Oncesti, Godja Matei. Asigurările primarului din Oncești vin în contextul în care comerciantul care a dus porcii în Ieud aduși din județul Bihor este din Oncești.

„Pentru ca primesc foarte multe apeluri din partea dvs fac următoarele precizări:
– localitatea Sieu , si cele din împrejurimi pe o distanță de 10 km de la focar sunt in zona de alertă- adică porci din localitate NU vor fi sacrificați/neutralizare dar este interzis scoaterea/comercialiarea lor.
– in cazul in care se vor descoperi noi focare , la o distanță mai mica de 3 km , se crează suspiciunea de pesta si se iau masuri de neutralizare/sacrificare urmând ca detinatorii sa fie despăgubiri în condițiile legii.  Mentionez ca nu poate garanta/ nu poate sti nimeni daca aceste focare se extind sau nu. Porcii bolnavi au fost cumpărați din Oncești , care la randul lor ai fost aduși de din Bihor”, a adaugat primarita din Sieu, Iusco Irina.

Dragos HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here