ALEGERI AMÂNATE – Primarii din Maramureș se așteaptă la probleme financiare

338

Alegerile locale au fost amânate pentru o dată ulterioară, conform anunțului făcut de către vicepremierul Raluca Țurcan. Autoritățile de la București au simplificat și procedurile pentru pregătirea alegerilor locale. Decizia a fost luată pentru că “în această situație de criză nu se pot desfășura activități specifice campaniei electorale și că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic”.

Conform deciziei, mandatele aleșilor locali se vor prelungi până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020. Tot Guvernul a decis că partidele politice și candidații pentru funcțiile din administrația publică locală să prezinte o singură listă de susținători și, de asemenea, să fie nevoie să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, dintre care 500 de alegători din fiecare județ și 1.000 de alegători din municipiul București. Tot Țurcan a anunțat că mai există și posibilitatea ca în locul listelor de susținători să fie făcută dovada depunerii în contul bancar a unei contribuții electorale în valoare de cel puțin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcția pentru care candidează un competitor independent sau de 50 de salarii de bază minime de pe țară pentru campania electorală la nivelul județului, acolo unde se candidează.

Primarii din Maramureș spun că această decizie de prelungire a mandatelor aleșilor locali nu avantajează pe nimeni, însă pentru actualii primari va urma o perioadă ceva mai greoaie din punct de vedere financiar.

“Nu știu dacă această decizie avantajează primarii în funcție sau nu. Știu doar că în aceste condiții nu se puteau organiza alegeri locale. Noi acum avem alte probleme, ca și primari. Avem încasări foarte mici, populația nu își mai plătește datoriile la stat, foarte puține încasări avem. Firmele și-au încetinit activitatea iar acest lucru se simte. Avem o groază de probleme cu banii împrumutați, trebuie o grămadă de hartii de făcut, acte adiționale și cate și mai câte. Starea asta de urgență ne-a dat peste cap cu toate, nu știu cum ne vom descurca”, a spus, pentru „Axanews.ro”, primarul din Moisei, Toader Ștețco.

Primarul din Stramtura, Ioan Pasere, precizează, la randul său, că amanarea alegerilor locale dezavantajează primarii în funcție. Asta pentru că, susține el, “acolo unde primarul a făcut treabă până acum, va fi ales din nou, poate cel care nu a făcut treabă a fost păsuit cateva luni, dar lumea vede cand te-ai apucat de treabă”.

“Eu cred că prelungirea mandatelor aleșilor locali îi dezavantajează pe primarii în funcție. Ne ajută într-adevăr să ne finalizăm din proiecte, dar dacă faci treabă vei fi ales, dacă nu oricum e timpul scurt să te apuci amu să arăți oamenilor câte ai făcut tu în aceste luni în plus de mandat primite. Vor fi probleme financiare atata vreme cat firmele nu lucrează. Încasările din taxe și impozite locale au scăzut mult, e adevărat, dar să sperăm că vor veni banii din cote, din TVA. Acum lumea stă și se uită. Va fi greu în perioada care vine, lumea ține acum cu dinții de bani”, a explicat Ioan Pasere.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here