ALEGE VIAȚA – Maramureșul are nevoie de o generație viitoare de donatori de sânge

301

Județul nostru trebuie să ia măsuri pentru a pregăti viitoarea generație de donatori de sânge, în condițiile în care donatorii fidelizați, care vin de ani de zile, nu mai sunt eligibili, odată cu împlinirea vârstei maxime permisă prin lege. Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș susține că dorește să demareze un proiect de informare în școli, care se adresează copiilor și tinerilor.

“Avem un proiect pe care dorim să-l dezvoltăm la nivelul tuturor unităților de învățământ din Maramureș, intitulat “Hai să salvăm vieți donând sânge”, care cuprinde grupa de vârstă 7-18 ani. Pentru cei mici dorim să le pezentăm, la nivelul lor, ce înseamnă donarea de sânge și cât este de importantă. Faptul că sângele salvează viețile e un lucru pe care îl înțelege orice copil. Trebuie să formăm următoarea generație de donatori de sânge pentru că donatorii fidelizați de ani de zile vor ieși din rândul donatorilor eligibili, datorită împlinirii vârstei până la care se poate dona.

Trebuie să ne pregătim viitorii cetățeni responsabili ai comunității. Un om informat este un om educat. Dacă primesc informații cu consecvență, vom face vizite la centru ca să le oferim posibilitatea copiilor și tinerilor să vadă pașii pe care îi urmează un donator de sânge, sperăm să-i convingem să vină să doneze și să-i încurajăm. Aceste informații trebuie știute de toată lumea. Acum așteptăm aprobarea Inspectoratului școlar Județean Maramureș pentru a demara aceast proiect și cred că vom reuși împreună să aducem în atenția oamenilor ce înseamnă donarea de sânge”, a declarat biolog Daniela Veber, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș.

Copiii învață despre donarea de sânge alături de Familia Strop

Aceasta a precizat că pași pentru a încuraja donarea de sânge se fac și la nivel național. “La nivel național s-a lansat o campanie în această toamnă de formare și educare în ceea ce privește donarea de sânge în rândul copiilor, intitulată “Aventurile familiei strop”. Sper că vom primi până la sfârșitul anului stickurile cu povestea “Aventurile familie Strop”. Este o campanie care se adresează copiilor începând de la vârsta de 3-4 ani, pentru că este important să conștientizăm și să primim informațiile de mici. Sper că această campanie va prinde aripi și în anii copilăriei și ai adolescenței vom primi informații și vom fi conștienți, pentru ca la vârsta de 18 ani să devină donatori. Este o campanie de conștientizare a importanței donării de sânge și are ca scop formarea viitoarei generații de donatori de sânge, pentru că momentan sângele nu se poate fabrica, iar de sânge este nevoie în permanență, în fiecare zi”, a explicat Daniela Veber.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here