AL ȘASELEA COPIL – “Albastrul” lui Mircea Grumaz a fost lansat la apă

247

Biblioteca Județeană Petre Dulfu din Baia Mare a găzduit miercuri, 9 mai, lansarea celei de-a șasea cărți a jurnalistului sportiv Mircea Grumaz. Nu a fost vorba despre sport nici de această dată, însă autorul promite să recupereze în lucrarea următoare. “Albastru”, cel de-al șaselea copilul al său, așa cum îl numește, conține atât catrene, cât și poezii cu vers alb, o noutate pentru Mircea.

Volumul este dedicat Alexandrei în principal, însă nu numai ei. Autorul spune că, paradoxal, față de alte perioade din viață, acum a putut scrie liniștit, fără supărări ori bucurii majore. “Albastru este culoarea favorită a Alexandrei, căreia îi mulțumesc frumos. Nu este o carte neaparat pentru Alexandra, de altfel orice voi scrie va fi dedicat și lui Alexandra. Este o carte pe care am scris-o în liniște relaxat, fără drame sau fără hiperbucurii. Iar oamenii care se pricep la poezie mi-au spus că este, de departe, cea mai bună carte a mea. Acum, fiecare om are părerea lui despre cărți sau despre ce citesc. Eu sper ca toți oamenii care au fost aici să și citească. Sunt foarte mulțumit de această carte. În mod normal, nimeni nu scrie foarte bine atunci când este foarte liniștit sau foarte relaxat. Toți scriu mai bine, pentru că e altă emoție, când suferă sau când este foarte bine dispus. Te calmezi și te eliberezi, astfel, scriind. Probabil în cazul meu a fost un paradox în cazul acesta, însă am putut să scriu ceea ce unii au spus că este stilul meu. Am scris cu mult oximoron, cu multe chestiuni care nu există, nu este vorba despre un suprarealism, ci pur și simplu o distracție. Nu cred că sunt atât de profund”, a mărturisit Mircea Grumaz.

# „Voi scrie lucruri pe care nu le știe lumea!”
Jurnalistul recunoaște că a schimbat puțin „modul de operare”. A testat ceva nou.
„Am schimbat puțin. Din ultimele poezii, 75 din 80 sunt cu vers alb. Este mai greu să găsești rime întotdeauna, rimele se repetă, oamenii se plictisesc de același lucru. În vers alb poți să spui o sută de mii de lucruri. Sincer, însă, eu detest versul alb. Am o prietenă în Slatina, Corina Dașoveanu, iar ea scrie fabulos în felul acesta. Are două cărți scoase, trei premii naționale. Am participat la un concurs în Baia Mare, însă nimeni nu mi-a răsfoit cartea, tocmai de aceea refuz să mai particip. La fel, este și în altă parte. Totuși, femeile au mai mult noroc decât bărbații, inclusiv pe Facebook sau oriunde, sunt un pic mai bine văzute. Cert este că următoarea carte va fi despre sport, vor fi 100% trăirile mele din sport. Va fi vorba despre echipele adevărate, care au făcut performante. Nu am să scriu despre locurile 13-14. Am fost cu ei acolo, am fost cu ei dincolo. Am să scriu lucruri pe care nu le știe lumea. Am să scriu lucruri despre Lascăr Pană, care din păcate nu mai poate fi întrebat acum. Va fi mult handbal, ceva rugby, volei, poate o secvență despre fotbal. Sigur va fi vorba despre sport. De multă plănuiesc asta. Poeziile mai trebuie să aștepte. Am cinci cărți lansate în trei ani și jumătate. Este enorm. Eu le pot scrie, însă nu știu cât interesează. Lumea nu prea citește sau citește foarte puțin”, a relatat Mircea Grumaz.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here