AJUTOR SUBSTANȚIAL – Șomeri în Occident, dar trăiesc regește în Maramureș

318

O parte din maramureșenii care lucrează peste hotare, dar ajung pe șomaj, revin în țară unde trăiesc regește din ajutorul de șomaj. În comparație cu țara noastră, ajutorul de șomaj în țările occidentale este mult mai mare și se acordă pe o perioadă mai lungă de timp.

“Am constatat că sunt șomeri, care vin la noi din alte state. Ei se pot deplasa, cu acordul celor două state și atunci când vin să se înregistreze la noi din Norvegia, din Finlanda, din Germania, Spania, Italia, îi întrebăm cum se procedează acolo, care e perioada de șomaj. Am constatat că acolo durata perioadei de șomaj este mult mai mare, suma la fel este mult mai mare. La noi, indemnizația de șomaj este raportată la indicatorul social de referință, care, de când s-a invetat în 2008, nu s-a mai indexat, nu s-a majorat, a rămas la nivelul de 500 lei. Indemnizația de șomaj nu se mai calculează la salariu minim ca înainte, ci la nivelul acestui indicator social de referință. La noi indemnizația de șomaj este foarte mică și mi-e greu să-mi imaginez cum un om cu familie, care rămâne fără loc de muncă, poate să trăiască cu 400 lei, cât este media. Dacă are și copii nici nu pot să-mi imaginez…”, a declarat Oana Oșanu, directorul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Maramureș.

Un băimărean care s-a mutat cu familia în Germania, a povestit că a revenit în țară după ce și-a pierdut locul de muncă, pentru a face economii. “După ce am rămas șomer, nu am reușit să-mi mai găsesc de lucru și am hotărât să vin în Baia Mare ca să stau cu fiica mea, care e la liceu aici. Așa mai și economisesc din bani, pentru că în România trăiești mai mult din acești bani. Soția a rămas în Germania și ne mai trimite bani. Nu avem probleme financiar, dar este greu pentru că familia e despărțită”, a mărturisit acesta.

Cristina LUP

1 COMENTARIU

  1. “Șomeri în Occident, dar trăiesc regește în Maramureș” – nu numai trăiesc regește ci se și plimbă regește răspândând coronavirusul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here