AFIR – Bani pentru ferme ca să devină mai viabile din punct de vedere economic

359

Până la această dată, Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR) a încheiat contracte de finanţare cu micii fermieri în valoare de 159,42 milioane de euro. Suma cuprinde inclusiv proiectele preluate prin procedura de tranziţie din programarea 2007 – 2013. În perioada 2015 – 2018, AFIR a primit 17.055 solicitări de finanţare pentru dezvoltarea fermelor mici.

„Investiţiile în fermele mici reprezintă un pilon important, care poate susţine dezvoltarea mediului rural românesc pe termen lung prin crearea, dar mai ales menţinerea locurilor de muncă în agricultură. Prin intermediul PNDR 2020, pentru fermierii care deţin exploataţii mici de până la 12.000 SO, valoarea producţiei standard, AFIR a plătit până în prezent 124 de milioane de euro. Îmi doresc ca acest sprijin financiar să constituie un punct de pornire care să ajute la dezvoltarea acestor ferme pentru a deveni cât mai viabile din punct de vedere economic şi să poată accesa pe viitor linii de finanţare mult mai consistente”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Interes major pentru apicultori

Sectorul apicol a beneficiat de cel mai mare interes din partea beneficiarilor submăsurii 6.3 pentru care AFIR a primit 4.725 de cereri de finanţare, însumând 256 milioane de euro. De asemenea, micii fermieri au depus 3.346 de solicitări de finanţare pentru ferme mixte, vegetale şi animale. Pentru horticultură, s-au depus 2.748 solicitări de finanţare, iar pentru investiţii în culturi mixte 1.621 de solicitări. Totodată, pentru creşterea bovinelor de lapte, AFIR a primit aproximativ 1.500 de cereri de finanţare şi alte 1.237 de solicitări pentru culturi de câmp.

La polul opus, fermierii au manifestat un interes mai scăzut pentru creşterea porcinelor, pentru care au fost primite 85 de solicitări, pentru creşterea bovinelor de carne s-au depus 45 de cereri de finanţare şi doar 24 de solicitări pentru ferme de păsări de curte. Sprijinul acordat pentru dezvoltarea fermelor mici este 100% nerambursabil, în valoare de 15.000 de euro şi se acordă în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare şi 25% în maximum trei ani de la semnarea acesteia.

Vasile GHERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here