AFACERI ILEGALE CU TUTUN – Percheziţii domiciliare în estul Maramureşului

286

Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale Maramureş, au descins miercuri, 28 noiembrie, la orele dimineaţii, la mai multe imobile situate pe raza oraşului Borşa şi a comunei Moisei.

Cele opt mandate de percheziţie domiciliară puse în aplicare au fost emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Vişeu de Sus, în contextul cercetărilor efectuate într-un dosar penal privind comiterea infracţiunii de contrabandă cu tutun, aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Maramureş.

# Şi-au dezvoltat “business-ul” în cinci luni
Cercetările au relevat faptul că, din iunie şi până în prezent, patru persoane ar fi achiziţionat, transportat, depozitat şi comercializat cantităţi importante de ţigări provenite din contrabandă.

“În urma activităţilor de investigare, cercetare, şi a percheziţiilor efectuate, poliţiştii au ridicat aproximativ 4.000 ţigarete de provenienţă ucraineană, precum şi înscrisuri de natură a proba activitatea infracţională. La activităţi au participat şi poliţişti de ordine publică din Borşa şi Moisei. Poliţiştii continuă cercetările pentru identificarea tuturor persoanelor implicate, stabilirea cu exactitate a întregii activităţi infracţionale, precum şi efectuarea altor activităţi procedurale”, a precizat Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.

# 131 dosare penale pentru contrabandă
În ultima vreme, contrabanda cu ţigări a devenit o veritabilă meserie pentru unii maramureşeni. Atât poliţiştii, cât şi poliţiştii de frontieră, au acţionat pentru prinderea celor care se ocupă cu astfel de activităţi ilegale. Spre exemplu, recent, poliţiştii maramureşeni care patrulau pentru menţinerea siguranţei publice pe DJ 186, au efectuat semnalele de oprire a unui autoturism. Conducătorul auto a apăsat, dimpotrivă, mai tare pedala de acceleraţie. S-a trecut la urmărirea acestuia. Abia după cinci kilometri, pe un drum accidentat, contrabandistul a renunţat la scenele de acţiune după ce maşina nu a mai fost funcţională şi a fugit. În interior, avea peste 14.000 pachete de ţigări de contrabandă.

Însă, cazuri de contrabandă se înregistrează peste tot. Tot recent, în Sighetu Marmaţiei, poliţiştii au tras pe dreapta, pentru control, un şofer care depăşise viteza legală. S-a constatat că avea la el peste 270 pachete cu ţigări. În Baia Mare, pe Aleea Neputin, un câine poliţist “a mirosit” un bărbat care avea asupra sa peste o sută de pachete cu ţigări netimbrate. Mulţi contrabandişti preferă trenul. Însă, uneori, au ghinion, pentru că şi poliţiştii sunt în cursa respectivă. În urmă cu scurtă vreme, un tânăr a fost prins cărând ţigări ucrainene, pe ruta Petrova – Vişeu de Sus.

“În total, în perioada ianuarie – octombrie, poliţiştii maramureşeni au indisponibilizat peste 143.000 pachete cu ţigări de contrabandă şi desfăşoară cercetări în cadrul celor 131 dosare penale întocmite în urma constatării unor fapte de contrabandă”, a explicat Florina Meteş.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here