AFACERE DE SUCCES – Cerșetorie „de import” la Sighet

316

Cerșetoria a devenit de o mai lungă perioadă de timp un fenomen greu de controlat la Sighet. De la un capăt la altul al urbei de pe malul Izei, cu precădere în apropierea market-urilor, își fac veacul cerșetorii, fie localnici, fie veniți de prin toată țara. Aduși adesea cu microbuzul, având ‘’coordonatori”, cerșetorii reușesc să obțină bani frumoși. Alții, chiar se cazează pe la pensiuni și nu odată își schimbă “veniturile” în valută.

“ Am rămas uimită când au venit mai mulți cerșetori să-și schimbe banii în euro. Văzându-mi  surprinderea aceștia mi-au spus:  <<Ce-i domnucă?  Ce, noi nu avem voie să avem euro?>>.  Ce să mai pot spune? Au ajuns cerșetorii să aibă euro”, a spus o angajată a unei case de schimb valutar.

“Este o pată pe obrazul autorităților, care adesea se fac că nu-i văd pe acești cerșetori. Nu înțeleg de ce Poliția Națională, Poliția Locală, Primăria nu se implică într-un mod  eficient în a preveni și a lua măsurile legale împotriva celor care practică cerșetoria”, a spus Paul Gavril.

Cel mai trist lucru este că în activitățile de cerșetorie sunt angrenați copii minori. Aceștia, fără a avea nicio vină, sunt exploatați și au de suferit. Murdari, cu hăinuțe ponosite, stau cu mânuțele întinse pentru a primi un ban. Adesea sunt chiar sugari, tărâți în brațe de părinți iresponsabili care, în loc să-și găsească un mod decent de a-i crește, preferă cerșetoria.

“Împotriva acestor părinți iresponsabili, care își folosesc copiii la cerșit, trebuie luate măsuri dintre cele mai aspre. Bieții copii nu au parte de copilărie. Odată obișnuiți cu cerșitul, le va fi greu să se lase”, a spus Gheorghe Moldovan.

“Este într-adevăr un aspect negativ greu de combătut. Împreună cu cei abilitați vom încerca să luăm măsuri care să ducă la diminuarea acestei probleme  nedorite”, a spus Horia Scubli, primarul Sighetului.

Liviu Șiman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here