ADUCERE AMINTE – Omagiu pentru „privighetoarea cântecului maramureșean”, Titiana Mihali

1895

Nu este maramureșean care să nu fi auzit de Titiana Mihali, cu a ei voce inconfundabilă. Un interpret de muzică populară care a adus faimă orașului Borșa și familiei din care a provenit, o voce care a scris istorie.

Astăzi, 29 noiembrie, se împlinesc 68 de ani de la nașterea celei care a fost considerată „privighetoarea cântecului maramureșean”, Titiana Mihali. Se naște la Borșa, la poalele Pietrosului, în 29 noiembrie 1950, într-o familie numeroasă, fiind primul din cei 10 copii ai familiei Gavrilă și Maria Mihali Rădăcină.

Vocea inconfundabilă o moștenește de la tatăl său, care cânta încă din copilărie la vioară și vocal. Potrivit informațiilor furnizate de către Primăria Borșa, cu o dicție frumoasă, cu un stil unic și inegalabil și o voce inconfundabilă, Titiana Mihali a dus cântecul popular maramureșean pe marile scene ale lumii, obținând numeroase premii și distincții la renumite festivaluri și concursuri internaționale de folclor.

A obținut Colierul de Aur la Festivalul Internațional de Folclor de la Dijon, Franța, în anul 1968, distincție înmânată de însuși președintele Franței, generalul Charles de Gaulle. Au urmat alte distincții importante obținute la festivaluri internaționale din Polonia, Iugoslavia, Elveția și Spania, unde a participat împreună cu Ansamblurile folclorice „MARAMUREȘUL” al Casei de Cultură Vișeu de Sus, „MARA” al Casei de Cultură Sighetu Marmației și „CERCĂNELUL” al Casei de Cultură din Borșa.

Familia Mihali („Rădăcinenii”) este familia din care Titiana și-a luat zborul în lume. Cei nouă frați ai săi, Găvriliță, Dumitruc, Măriuca, Aleodor, Dorel, Săvuca, Matei, Valerica și Violeta au moștenit de la tatăl lor, alături de Titiana, harul și talentul de a cânta atât vocal, cât și la diverse instrumente muzicale.

Titiana Mihali s-a stins din viață în anul 1991, fiind înmormântată la Țăndărei, alături de fiica ei decedată la o vârstă fragedă. După 14 ani, s-a reîntors pentru totdeauna acasă, în Borșa copilăriei. A fost reînhumată în capelă din centru orașului, pe care familia a ridicat-o în amintirea ei. Post-mortem i s-a acordat Titlul de Cetățean de Onoare al orașului Borșa.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here