ADUCERE AMINTE – Cinema Dacia pe vremuri

975

Cu ani buni în urmă, Cinematograful „Dacia” din Baia Mare a fost unul dintre cele mai căutate cinematografe din oraș.

Băimărenii care au prins perioada „glorioasă” a acestuia povestesc despre cum era și despre dotările pe care cinematograful le avea.

„Am să relatez cu plăcere niște amintiri frumoase din tinerețea mea, iar un exemplu viu este Cinema Dacia din Baia Mare. A fost construit în perioada când eu am avut 10-11 ani, deci cam prin 1966-1967. Un Cinema mare, spațios, cu aproape 800 de locuri, cu ecran panoramic cred că printre puținele din țară, cu camere de proiecție moderne pentru acea vreme, când la un cinema obișnuit un film era în patru acte și la schimbarea rolei de film se aprindea lumina pentru pauză. La Dacia era la început pe două role, două pauze, apoi a apărut sincronizarea fără întreruperi. Am văzut camera de proiecție, erau patru proiectoare care lucrau sincronizat cu ajutorul operatorului. Și ei erau mai mulți. Apoi în sala erau plasatoarele care te ajutau să găsești locul. Dacă era ocupat căutau alt loc sau ridicau persoana în cauză”, își amintește Alexandru Sollosy.

De asemenea, acesta continuă: „Exista și o lojă oficială sub camera de proiecție, iar la mijlocul sălii era un rând pentru emancipații vremii, tovarășul inginer, doctor, măcelar… era mare ștab! Carne pe sub mână, ehe, și tot felul de pile și relații. Îmi amintesc că mai târziu când am devenit și eu adolescent am avut nevoie de două bilete la Love Story și am sunat la Dacia și m-am dat nepotul inginerului Stoica rugând casiera să rețină doi locuri chipurile pentru el. Apoi m-am prezentat la ghișeu să ridic biletele, a mers faza, am stat cu prietena la oficial”.

Băimăreanul mai spune că la Cinema Dacia a avut văzut marile filme ale vremii, iar sala era mereu plină. „Revenind la sala cinema, se intra prin față, în dreapta erau casieriile, la etaj puteai cumpăra suc Brifcor de portocale, citronadă, câteodată ciocolată, popcorn, mărunțișuri. Acolo am văzut filmele mari ale vremii: La răscruce de drumuri, Pe aripile vântului, Love Story, Titanic cu record de spectatori, a rulat aproape nonstop vreo două săptămâni. Apoi Winnetou, Comoara din lacul de argint. Panoramic superb. Să știți că am văzut pe vremea aceea proiecții 3D, filme rusești, ni s-au dat ochelari speciali, a fost o revelație! Și nu pot să închei fără marile Spectacole Lively ale legendarilor Phoenix. Sala era plină până la refuz, am stat pe scări. În sală printre noi erau pompieri să nu fie foc. Am fost peste1.000 în sală, dar ce concert, ce viață. Apoi a mai fost și câte un spectacol artistic. Pe urmă s-au construit Casa de cultură, Sala Sporturilor cu Bazinul olimpic. În Baia Mare mai exista Cinema Minerul, Cinema Flacăra, Cinema Popular, fiecare cu istoria lui”, a conchis Alexandru Sollosy.

Lavinia-Codruța HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here