ADMINISTRATIV – Toader: Vor fi construite 15 arhive în ţară

393

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, vineri, că la nivelul Curţii de Apel Craiova va fi realizată o arhivă într-un spaţiu pe care intenţionează să-l preia de la Penitenciarul Pelendava, afirmând că în toată ţara vor fi făcute, în total, 15 arhive, cu bani de la Banca Mondială.

Toader a declarat că s-au făcut deja demersurile către conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru preluarea spaţiului respectiv.

“Pe raza Curţii de Apel Craiova, ca de altfel la toate instanţele şi parchetele din ţară, una dintre problemele acute care nu şi-a găsit încă rezolvarea se referă la arhivarea documentelor, arhivele. Am vizitat multe instanţe de judecată, spre exemplu sediul Curţii de Apel Craiova, unde documentele care trebuie să stea în arhivă stau în condiţii absolut improprii, stivuite aşa pe lângă perete. (…) În capitolul Justiţie din programul de guvernare se prevede înfiinţarea a 15 arhive, arhive la nivelul fiecărei curţi de apel. O arhivă mare, care să se desfăşoare pe o suprafaţă de aproape 4.000 – 5.000 de metri pătraţi, fără etaj, o arhivă construită după toate standardele necesare. (…) Pe raza Curţii de Apel Craiova am identificat deja un spaţiu unde să construim această arhivă, cel mai probabil pe terenul aflat în administrarea Penitenciarului de la Pelendava de la Craiova. Penitenciarul are 1.028 de hectare, din acelea vom lua – sigur deja am făcut demersurile la directorul ANP – vom prelua 5.000 de mp pe care să amplasăm acea arhivă”, a precizat Toader, într-o conferinţă de presă la Târgu-Jiu.

El a menţionat că prin realizarea celor 15 arhive vor fi eliberate spaţii de care instanţele sau parchetele au nevoie.

“Avem banii necesari dintr-un proiect contractat cu împrumut de la Banca Mondială cu destinaţia îmbunătăţirea serviciilor judiciare, deci avem banii, suntem în stadiul în care am elaborat caietul de sarcini, am identificat terenurile unde să amplasăm cele 15 arhive, facem studiile de fezabilitate, proiectul, construcţia şi mutarea documentelor în arhivă. (…) Este un împrumut de 65 de milioane de euro, care este contractat pentru îmbunătăţirea serviciilor judiciare. (…) Banca Mondială are o procedură de licitaţie foarte bună, pentru că, atunci când se licitează achiziţionarea unui serviciu, nu se spune care e valoare pe care o oferi tu, cel interesat, ci arăţi numai caracteristicile, şi participanţii de regulă licitează în jos, nu în sus. Pe această procedură, din împrumutul de 65 de milioane de euro, au rămas câteva milioane de euro economie”, a spus el, arătând că arhivele vor fi realizate din banii economisiţi.

Ministrul Justiţiei a participat la întrevederea anuală a preşedinţilor de tribunale din toată ţara de la Târgu-Jiu.

Cu această ocazie s-a discutat şi despre statutul grefierilor.

“Le consolidăm statutul, aici este, la momentul când vorbim, o reglementare nu tocmai favorabilă lor, dar după părerea mea nici tocmai corectă, pe care o vom pune în regulă. Despre ce e vorba? Un grefier are vocaţie, are dreptul la pensie specială după 25 de ani de activitate, dar legea prevede o condiţie care le pune un fel de barieră în valorificarea dreptului de pensie. Legea le dă pensie specială după 25 de ani de activitate, dar le mai pune condiţia să aibă vârsta de 60 de ani. (…) Eliminăm această barieră care nu există nici la judecători, nici la procurori, nici la sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională”, a menţionat Tudorel Toader.

Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here