ACUZE – Autoritățile locale, considerate vinovate pentru ceea ce s-a întâmplat la Casa memorială Elie Wiesel

792

Incidentul produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, când fațada Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmației a fost inscripționate cu mesaje antisemite, a fost condamnat ferm de  ambasada Israelului, dar și de autoritățile române.

Au mai apărut, în acest sens, foarte multe reacții pe plan național și internațional, una dintre cele mai interesante fiind cea a Muzeului Holocaustului din Washington. În cadrul unui comunicat de presă, remis agenției Agerpres, această instituție socotește că autoritățile locale din Sighetu Marmației sunt vinovate pentru situația creată.

„Acest act antisemit de o gravitate care nu poate fi subestimată şi care se cere investigat cu seriozitate a fost posibil şi din cauza neglijenţei autorităţilor locale şi a Muzeului Maramureşului, care gestionează deficitar Casa Memorială dedicată laureatului Premiului Nobel.

Casa Memorială Wiesel din Sighet nu are asigurată nici paza şi nici căldura iarna, iar modul de prezentare al vieţii lui Elie Wiesel necesită de mult serioase îmbunătăţiri. Atât Institutul Wiesel de la Bucureşti, Guvernul României şi lideri ai opoziţiei au încercat să amelioreze aceasta situaţie, dar au fost refuzaţi de factori locali politici şi culturali. Este imperativă luarea de măsuri imediate la nivel central şi local pentru rectificarea acestei situaţii jenante pentru imaginea Romaniei”, se precizează în comunicatul semnat de Radu Ioanid, director
Divizia de Programe Arhivistice Internaţionale, United Stars Holocaust Memorial Museum.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here